zaterdag 14 april 2012

Rozijnennotenbrood

Ik heb weer nieuw volkorenmeel gekocht bij de molen. Geen beestjes meer. Nu kon ik eindelijk het brood maken dat ik toen in mijn hoofd had.

Rozijnennotenbrood

(2 broden)
  • 500 gram bloem
  • 200 gram volkorenmeel
  • 10 gram suiker
  • 10 gram zout
  • 20 gram gedroogde gist
  • 20 gram boter
  • 4 eetlepels havermout
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 1 eetlepel moutpoeder (als je een donkerder kleur wilt)
  • 450 ml lauwwarm water
  • 75 gram gedroogde vijg, in kleine stukjes
  • 75 gram rozijnen
  • 75 gram hazelnoten, grof gehakt
Doe bloem, volkorenmeel, suiker, zout, gist, boter, havermout, lijnzaad, eventueel het moutpoeder en het water in de kom van de broodbakmachine. Kneed ± 10 minuten tot een deegbal. Vet een kom in en leg het deeg daar in. Dek af met plastic folie of een vochtige theedoek en laat ± 1 uur rijzen.
Haal het deeg uit de kom. Verdeel in tweeën en kneed elk deel met de hand even door. Rol / trek elk deel uit tot een rechthoekige lap. Verdeel over elke lap de helft van de vijg, rozijnen en hazelnoten. Vouw de lappen op zodat de vulling aan de binnenkant zit. Op deze manier krijg je de vulling redelijk verdeeld door het brood, en zit er niet te veel aan de buitenkant. Bol de stukken een beetje open plat ze dan weer wat af. Leg elke rol in een broodvorm. Dek weer af met folie of theedoek en laat nog een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 210C. Bak de broden in 30-35 gaar. Het brood is gaar als het hol klinkt als je op de onderkant tikt. 

Lekker om te roosteren en dan met boter en suiker te beleggen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten