zaterdag 9 juni 2012

Soesjes met mangoroom

Volgens mij kan niemand het ontgaan zijn, maar voor wie het niet weet: Nederland moet vanavond voetballen. Nu heb ik niets met voetbal, wel met oranje. Daarom oranje soesjes. Als je èn niets met voetbal èn niets met oranje hebt, dan doe je gewoon een ander kleurtje door de witte chocolade.


afbeelding-EK-WK-voetbal-soesjes-oranje


Soesjes met mangoroom


(18 stuks)
  • 50 gram boter, in blokjes
  • 1 dl water
  • snuf zout
  • 60 gram bloem
  • 2 eieren
  • 50 gram witte chocolade
  • oranje kleurstof
  • 100 gram mango (kan ook diepvries)
  • 20 gram suiker
  • 1 dl slagroom 
  • 1 blaadje gelatine
Klop 1 ei los in een kommetje. 
Breng het water met de boter en het zout langzaam aan de kook. Zorg dat de boter gesmolten is voordat het water kookt. Zodra de boter gesmolten is, kun je het mengsel wel snel aan de kook brengen. Zet het vuur dan laag en voeg in een keer de bloem toe. Roer met een pollepel totdat zich een bal vormt. Haal de pan van het vuur en laat een minuut afkoelen. Roer af en toe. Voeg dan 1 ei toe en roer goed totdat het ei opgenomen is en het deeg weer 1 geheel vormt. Voeg dan ± 3/4 van het andere ei toe en roer weer goed. Het deeg is goed als het glanst en net niet in een klont van de lepel valt. Als het te dun is, behoudt het zijn vorm niet. 
Vet een bakplaat in of bedek met bakpapier. Verwarm de oven voor op 200C. Schep het deeg in kleine bolletjes op de bakplaat of doe het deeg over in een spuitzak en spuit hiermee bolletjes. Bestrijk ze voorzichtig met het restje geklopte ei. Bak de soesjes 20 minuten. Haal ze dan even uit de oven en knip ze aan de zijkanten in om de stoom te laten ontsnappen en om hierdoor straks de vulling erin te spuiten. Zet ze terug in de oven en bak ze nog 5 minuten. Laat de soesjes op een taartrooster afkoelen. 
Doe de chocolade in een hittebestendig kommetje. Zet dit in een bak met water dat net van de kook af is en laat de chocolade smelten. Roer de kleurstof erdoor. Laat de chocolade afkoelen, maar laat m wel vloeibaar. Besmeer de bovenkant van de soesjes met de chocolade. Laat in de koelkast snel hard worden.

Pureer de mango. Week het blaadje gelatine ± 5 minuten in koud water. Verwarm een beetje mangopuree en los het uitgeknepen blaadje gelatine hierin op. Roer de rest van de puree erdoor en laat afkoelen. Klop de slagroom stijf. Meng de mangopuree en de room voorzichtig door elkaar. Doe over in een spuitzak en vul de soesjes hiermee. Of knip de soesjes wat breder open en schep de vulling er met een lepeltje in.
Eet de soesjes direct.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen