vrijdag 22 juni 2012

Speltbrood

Het is alweer een tijdje geleden dat ik brood heb gebakken. In mijn kast stond nog speltmeel. Op de site van Arden/Levine (die bakt zoveel brood, daar moest iets tussen zitten) gekeken voor een speltbrood. Ik kwam op deze. Ik heb ´m iets aangepast, want ik had alleen speltmeel en geen speltbloem. Ik heb alleen speltmeel gebruikt (het pak leeggemaakt), en de rest aangevuld met tarwebloem. Ook heb ik 7/6  keer de hoeveelheid deeg gemaakt, omdat ik op die manier 2 broden kon maken. Hieronder het aangepaste recept, vandaar de rare getallen.

Op de site van Arden/Levine staan mooie instructiefoto´s. Mijn brood was een tikje te weinig gerezen, en is dus wat compacter gebleven.


Speltbrood met lijnzaad

(2 broden)
  • 500 gram speltmeel
  • 200 gram tarwebloem
  • 8 gram droge gist
  • 420 ml lauwwarm water
  • 28 gram zonnebloemolie
  • 17 gram honing
  • 12 gram zout
  • 30 gram lijnzaad
Doe alle ingredienten in de kom van een broodbakmachine en laat 8-10 minuten kneden. Je kunt ook een keukenmachine met deeghaak hiervoor gebruiken.
Doe het deeg over in een met olie ingevette kom en dek af met een vochtige, schone theedoek of plastic folie. Laat op kamertemperatuur ± 1 uur rijzen tot het ongeveer in omvang verdubbeld is. 
Leg het deeg op een bebloemd aanrecht en druk de lucht eruit. Verdeel het in 2 gelijke delen. Vorm elk deel tot een langwerpig brood zo groot als de bakvorm. Leg het deeg in de ingevette vormen. Dek weer af en laat nogmaals een uur rijzen.
Warm de oven voor op 220C. Bak de broden eerst 15 minuten op 220C. Verlaag dan de temperatuur tot 200 C en bak nog 20 minuten. Haal het brood uit de oven en uit de vorm en tik op de onderkant. Als het hol klinkt is het goed, en kan het afkoelen op een rooster. Anders moet het nog ± 5 minuten, uit de vorm, terug in oven van 200C. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen