donderdag 2 augustus 2012

Risotto met tuinbonen

Na mijn vakantie kon ik een heleboel tuinbonen oogsten. Met z'n drieën hebben we ze gedopt. De tuinbonen werden omgedoopt tot militaire bonen want het waren net kogels die door de lucht vlogen.

Een portie verwerkte ik in deze risotto. Het grootste deel heb ik ingevroren.


Risotto met tuinbonen

(2 personen)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1,5 dl witte wijn of vermout
  • 200 gram tuinbonen (gedopt gewicht)
  • 180 gram risottorijst
  • 0,75 dl groentebouillon
  • ± 10 takjes tijm
  • 75 gram geraspte oude geitenkaas
  • zwarte peper uit de molen
Kook de tuinbonen 2-4 minuten (afhankelijk van de grootte) in gezouten water bijna gaar. Spoel koud en zet even apart.
Verhit de helft van de olie een pan met dikke bodem (ik gebruik een gietijzeren braadpan). Fruit de ui in een paar minuten glazig. Pers dan de knoflook erboven uit en bak 1 minuut mee.
Zet de hete bouillon op het laagste pitje. Doe een paar takjes tijm erbij.
Doe de rest van de olie bij de ui en schep de rijst erbij. Schep goed om zodat elke rijstkorrel met een filmpje olie bedekt is. Voeg dan de witte wijn of vermout toe en laat deze verdampen.
Scep dan telkens een lepel bouillon bij de rest, roer geregeld en laat de rijst in 15-20 minuten bijna gaar worden. Roer de tuinbonen dan door de rest. Voeg een laatste lepel bouillon toe en roer de kaas en tijmblaadjes erdoor. Het moet redelijk smeuïg zijn, net kunnen bewegen. Breng op smaak met peper.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen