donderdag 6 september 2012

Focaccia met kaas en olijven

Bij de soep van geroosterde tomaten had ik lekker brood gebakken. De basis komt hier vandaan (met mooie stap-voor-stapfoto´s) maar ik maakte een heel andere vulling & ik deed het recept keer anderhalf.  De olijven had ik maar over de helft van het brood gestrooid want er aten een aantal mensen mee die niet zo van olijven hielden. Maar ik had ze net zo goed er wel netjes over kunnen verdelen want ze vielen er bij het in stukken snijden allemaal van af.


Focaccia met kaas en olijven

(voor een groot brood)
  • 750 gram bloem
  • 11 gram droge gist
  • 480 ml water, lauwwarm
  • 15 gram zout
  • 50 gram geraspte kaas
  • peper
  • 1 eetlepel verse salie, fijngehakt
  • 50 gram olijven, ontpit
  • 4 eetlepels olijfolie
Meng de bloem met de gist en het water in de broodbakmachine. Voeg na 5 minuten kneden het zout toe. Laat dan nog 5 minuten kneden.
Vet een grote kom in met wat olijfolie. Stort het deeg hierin en draai dat even rond zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af met een vochtige doek of plastic folie en laat op een tochtvrije plaats ± een uur rijzen. 
Leg het deeg dan voorzichtig op een bebloemd oppervlak, duw de lucht eruit, dek af en laat 20 minuten liggen. 
Rol het deeg dan op een silliconenvel uit tot een grote lap. Groter dan de bakplaat, want je vouwt m zo dubbel. Bestrooi de helft met kaas en salie en draai er een paar slagen peper over. Vouw dubbel en duw de zijkanten voorzichtig op elkaar vast. Leg (met het silliconenvel eronder) op de bakplaat. Dek af met een theedoek en laat nog een uur rijzen. 
Verwarm de oven voor tot 230C. 
Duw met je vingers kuiltjes in de bovenkant van het brood. Verdeel de olijven erover en giet de olijfolie erover. Bak het brood in ± 25-30 minuten gaar. 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen