zaterdag 22 september 2012

Indiase groentensoep met garam masala

Tijdens onze vakantie hebben mijn ouders in ons huis vakantie gehouden. Dan vind je ineens een zak met gemengde groente in de diepvriezer. Ze hadden alles netjes aangevuld en de meeste restjes ook wel mee terug genomen, maar dit was een beetje lastig om mee terug te nemen tijdens 70 kilometer met de fiets.

Indiase groentensoep 

(ruim 2 liter)
  • 25 gram tamarindepasta
  • 1 aardappel, in kleine blokjes 
  • 1 eetlepel zonnebloemolie 
  • 1 teentje knoflook 
  • 2 cm verse gember, geschild
  • 1/2 groene peper, gesnipperd
  • 1 theelepel kurkuma 
  • 750 gram gemengde groente als wortel, bloemkool, broccoli (ik gebruikte ook nog wat knolselderij)
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 1,5 liter kokend water
  • per kom soep een snufje garam masala
Doe de tamarinde in een kommetje en giet er een half kopje heet water bij. Roer een beetje los en laat staan tot de soep klaar is.
Verhit de olie in een grote pan. Doe de aardappel erbij, schep even om en zet het vuur op z´n laagst. Doe de deksel op de pan en laat 5 minuten zacht fruiten.
Pers de knoflook erboven uit en rasp de gember erboven. Voeg ook de groene peper toe. Laat 2 minuten fruiten en doe dan de kurkuma erbij. Roer en voeg dan alle groente toe. Verkruimel de bouillonblokjes erboven en giet er 1,5 liter kokend water bij. Breng weer aan de kook en laat ± 10 minuten zacht koken tot de groente zacht is. Giet de tamarinde door een zeefje bij de soep en wrijf  de pulp door de zeef. De pitten blijven achter. Pureer de soep. 
Proef of de soep goed op smaak is en pas eventueel aan.
Schep de soep in kommen en bestrooi elke kom met een snufje garam masala.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen