vrijdag 7 september 2012

Taart met amandelpannacotta & druiven

Weer een lekkere taart voor het weekend. Bij mij was het voor het afgelopen weekend. Ook een afhaler heeft vrijdagavond lekker lopen smullen. De halve taart was namelijk af te halen.


Taart met amandelpannacotta & druiven

(springvorm 22 cm)
  • 4 eieren
  • 75 gram suiker
  • 1,5 theelepel vanilleextract
  • 150 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 20 gram boter
  • 3 blaadjes gelatine
  • 2 dl slagroom
  • 2 dl melk
  • 35 gram suiker
  • paar druppels amandelessence
  • 2 eetlepels amaretto(likorette)
  • 250 gram (pitloze) druiven
  • 1 blaadje gelatine
  • 2 eetlepels citroenlimonadesiroop
Bak eerst de biscuitbodem.
Vet hiervoor de zijkanten van een springvorm in met wat boter en bestuif met bloem. Leg een velletje bakpapier op de bodem. 
Klop de 4 eieren met de suiker in een grote beslagkom boven een kom/pan heet water in 10 minuten tot een luchtig mengsel. Breng hiervoor eerst een laagje water bijna aan de kook, zet het vuur laag en hang de kom waarin je de eieren klopt erboven. Als het water de kom raakt, en het kookt, krijg je roerei, en dat wil je niet. 
Klop de laatste minuut het vanilleextract mee. 
Zeef 1/3 deel van de bloem en bakpoeder boven het eimengsel. Spatel dit er luchtig door. Zeef en spatel dan het restant erdoor.
Verwarm de oven voor op 175C.
Smelt de boter in een klein bakje, maat toetjesschaaltje. Spatel hier een beetje beslag door zodat het mengt, en spatel dit dan weer voorzichtig door het mengsel in de grote kom. 
Giet het deeg in de springvorm en bak de cake in ± 25 minuten gaar en lichtbruin. 
Laat eerst 10 minuten in de vorm afkoelen en verder op een rooster. Snijd de afgekoelde taartbodem horizontaal doormidden. 
Maak ondertussen de panna cotta. Week hiervoor de blaadjes gelatine ± 5 minuten in koud water. Breng de room en melk met de suiker aan de kook en roer zodat de suiker oplost. Haal de pan van het vuur, knijp de gelatine uit en laat de gelatine oplossen in het hete mengsel. Roer dan de amandelessence erdoor. Laat afkoelen en lobbig worden. Dit kan wel een paar uur duren, maar je kan het proces versnellen door het in een platte bak over toe doen, of in de vriezer te zetten. 
Als de panna cotta bijna pudding is, en niet meer direct uitvloeit kun je het tussen de cakelagen doen. Gebruik in elk geval de springvormrand als hulpmiddel. Laat verder opstijven in de koelkast.
Week het ene blaadje gelatine in koud water. Verwarm de citroensiroop en laat hierin oplossen. Vul aan tot 1 dl met water. Laat lobbig worden. Halveer de druiven. Haal ze door de gelei en verdeel ze over de taart met de bolle kant naar boven. Verdeel de rest van de gelei erover. Laat nog zeker een uur in de koelkast opstijven. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen