zaterdag 13 oktober 2012

Mexicaanse bonenschotel met een vleugje chocolade

Met al deze bonen moet natuurlijk ook gekookt worden. Het klinkt misschien raar om chocolade in een hartig gerecht te gebruiken, maar in Zuid-Amerika is dat normaal. Een mole is een saus op basis van geroosterde, fijngewreven pepers en  specerijen. Vaak gaan er fijngemalen noten of zaden door voor de binding. Ook cacaopoeder of chocolade wordt als smaakmaker gebruikt. Traditioneel is het roosteren en malen een proces dat een dag in beslag kan nemen. Dit recept is een stukje sneller.

Van belang is wel dat je bittere chocolade gebruikt. Ooit heb ik een keer kip in chocoladesaus gemaakt met gewone pure chocolade. Dat was niet heel erg succesvol, omdat ik teveel (zoete) chocolade had gebruikt.


Mexicaanse bonenschotel met een vleugje chocolade


(4 personen)

mole:

  • 2 kruidnagels
  • 2 theelepels korianderzaad
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • 1 eetlepel (zonnebloem)olie
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 rode peper, in stukjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 30 gram bittere chocolade (ik gebruikte chocolade met 78% cacao)
  • zout
bonenschotel:
  • 1 eetlepel (zonnebloem)olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1/2 rode peper, in kleine stukjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 150 gram wortel, in kleine blokjes
  • 300 gram paprika, in blokjes
  • 1 kilo gekookte bonen (zwarte, kidney, bruine)
  • 1 blikje mais (300 gram)
  • zout

Voor de mole:

Rooster de kruidnagels, het korianderzaad, het komijnzaad en het sesamzaad in een droge koekenpan totdat het geurt. Maal fijn in een kleine keukenmachine of een vijzel.
Verhit de olie in een koekenpan. Fruit de ui een paar minuten tot deze glazig is. Pers de knoflook erboven uit en voeg de peper toe. Fruit nog 2 minuten. Voeg dan de gemalen specerijen en de kaneel toe. Roer even en doe dan de gepelde tomaten en 3 dl water erbij. Plet de tomaten. Breng de saus aan de kook en laat daarna op laag vuur een kwartiertje pruttelen. Pureer de saus met een staafmixer en doe hem dan weer terug in de pan. Laat de helft van de chocolade in de saus smelten en proef. Voeg dan pas de rest van de chocolade toe. Het ligt aan de soort chocolade die je gebruikt hoeveel je moet gebruiken. Als de chocolade te zoet is, is teveel chocolade niet lekker. Breng de saus daarna op smaak met zout.

Voor de bonenschotel:

Verhit de olie in een braadpan. Voeg de ui toe en fruit een paar minuten. Pers de knoflook erboven uit en doe de peper erbij. Fruit 2 minuten. Doe dan de tomatenpuree en een kopje water erbij. Voeg de wortelstukjes toe en laat deze ongeveer 5 minuten garen. Doe dan de paprika erbij. Laat nog 5 minuten garen. Doe dan de bonen en mais in de pan. Zet het vuur hoog en schep voorzichtig om om alles warm te laten worden. Voeg wat zout naar smaak toe.
Doe dan de mole in de pan met de bonen en laat alles nog even goed doorwarmen.
(of schep de mole pas op je bord over de bonen voor een iets aantrekkelijker gerecht)

Lekker met tortillachipjes en guacemole.

(bron info over mole: wikipedia)


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen