donderdag 18 oktober 2012

Saffraantomaatrisotto

Deze risotto was een tijdje terug bij mij af te halen. Ik had 2 porties aangeboden (risotto kun je niet echt in grote hoeveelheden maken vind ik), en toen ging ik even weg. Toen ik terug kwam waren er 3 verzoekjes ingediend. Natuurlijk wou ik geen mensen teleurstellen, dus maakte ik 2 pannen. Wel waren al mijn lekkere balkontomaatjes in een keer op.......

Saffraantomatenrisotto

(4 personen)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 scheut witte wijn (of vermout)
  • 400 gram risottorijst
  • 1 liter (hete) groentebouillon
  • 1 buisje saffraan (0,05 gram)
  • 4 eetlepels mascarpone
  • 20-30 cherry(tros)tomaatjes 
  • blaadjes basilicum
  • ± 2 deciliter tomatensaus *)
*) tomatensaus
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 eetlepel heel fijn gesnipperd ui
  • klein teentje knoflook
  • 350 gram (lekkere) tomaten
  • wat rozemarijn, oregano, een blaadje salie
  • peper, zout
  • heel misschien drup balsamicoazijn en een snuf suiker
Verhit de olie en fruit de ui een paar minuten zachtjes. Pers de knoflook erboven uit en fruit 1 minuut mee. Snijd de tomaten in stukjes, doe ze in de pan erbij en bak even op hoog vuur. Zet dan het vuur laag, voeg de kruiden toe en laat 15 minuten pruttelen. Roer af en toe. Pureer met een staafmixer en voeg naar smaak peper en zout, en heel misschien de azijn en suiker, toe. 

risotto
Doe de tomaatjes in een ovenschaal en wrijf in met wat olie. Zet ze ± 25 minuten in een oven van 200C zodat ze roosteren/poffen. 
Doe een lepel van de hete bouillon in een kopje en laat hierin de saffraan ± 5 minuten weken.
Verhit voor de risotto 1 lepel olie in een pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en fruit ± 5 minuten tot de ui glazig is. Pers de knoflook erboven uit en fruit deze 1 minuut mee. Voeg de rest van de olie toe en doe dan de rijst erbij. Schep goed om zodat elke rijstkorrel met een filmpje olie is bedekt. Blus af met de scheut wijn. 
Schep dan lepel voor lepel de warme bouillon bij de rijst. Roer geregeld en voeg pas de volgende bouillon toe als de vorige lepel is opgenomen. Gebruik de saffraanbouillon als eerste. De saffraandraadjes kun je gewoon laten zitten. Ga zo ± 20 minuten door tot de rijst gaar is. Roer op het laatst de mascarpone erdoor. 
Schep de risotto in diepe, voorverwarmde borden. Verdeel de tomatensaus in schepjes erover. Leg de geroosterde tomaatjes erop en verdeel wat basilicum erover. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen