maandag 12 november 2012

Een taart voor opa en oma - chocoladebrownie met gember


Vandaag zijn mijn opa en oma 65 jaar getrouwd. Afgelopen zaterdag gingen wij er langs en namen dit taartje mee. Het moest makkelijk te vervoeren zijn, goed blijven buiten de koelkast (oude mensen zijn kwetsbaar), geen harde dingen als noten in zitten. Wat wel? Chocolade, want oma wou altijd een tweede (of derde) bonbon of chocolaatje bij de thee. Nu vergeet ze soms zelfs dat er chocolade is. Gember, dat kozen opa en oma vaak op hun pannenkoek als wij met verjaardagen pannenkoeken gingen eten. En als verrassing zit er nog in elk stukje een in sherry geweekte gedroogde pruim. Dat past ook wel bij hen.
Eigenlijk was mijn idee om de taart bij opa en oma in de koelkast te zetten en tot vandaag te bewaren. Maar wij hebben ´m lekker direct opgegeten. Er was toch al gebak besteld.

Chocoladebrownie met gember 

(vierkante vorm van ± 18 bij 18 cm)
  • 2 eieren
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 80 gram extra pure chocolade
  • 70 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 4 bolletjes gember, fijngehakt
  • 4-5 gedroogde pruimen
  • eetlepel (wat zoetere) sherry (PX is lekker)
Snijd de pruimen doormidden en doe in een klein schaaltje met de sherry. Verwarm even in de magnetron en laat de pruimen minimaal 15 minuten wellen. 
Doe de boter (in blokjes) en chocolade (in stukjes) in een hittebestendige kom. Hang boven een laagje bijna kokend water en laat smelten. 
Klop de eieren met de suiker ± 5 minuten. Giet het chocoladebotermengsel hier bij en klop even door. Meng de bloem en gember erdoor. 
Schep het mengsel in de vorm. Snijd de brownie denkbeeldig in 9 stukjes en duw in elk stukje een halve pruim.
Bak de brownie in ± 30 minuten op 180C gaar. De binnenkant mag nog wat plakkerig blijven.

Als je de brownie wilt bekleden met marsepein leg hem dan met de bovenkant onder op een schaal. Ik gebruikte ± 125 gram marsepein. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten