zondag 18 november 2012

Pompoenravioli

Dit is zo´n gerecht dat je leest en denkt "hé, dat ga ik ook een keer maken", totdat je het de herfst erop weer ergens voorbij ziet komen en dan weer hetzelfde denkt. Dit jaar kwamen er 3 dingen bij elkaar: ik ging een uitgebreid diner voor 2 maken, 5 flespompoenen rijp en kou op komst, en amarettikoekjes bij de Lidl. In die laatste zit de smaak denk ik vooral in het amandelaroma gezien de prijs en de sterke smaak. Maar ik vond het prima.

Pompoenravioli met amaretti

(2 personen)
  • 200 gram pastadeeg
  • 300 gram gare flespompoen *)
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • peper, zout
  • 5 amarettikoekjes
  • 15-20 blaadjes salie
  • 25 gram boter
  • drup citroensap
Maak eerst de vulling. Pureer de pompoen. Roer de helft van de parmezaanse kaas erdoor. Verkruimel de amarettikoekjes erboven en meng erdoor. Hak de helft van de salie fijn en meng dit er ook door. Breng op smaak met peper en zout.
Draai van het pastadeeg dunne vellen. Ik ging tot stand 6 op mijn pastamachine. Leg een vel pasta op een werkblad. Leg, met voldoende afstand ertussen, lepels vulling erop. Bestrijk de ruimte rondom de vulling heel licht met water en leg een ander vel erboven op. Zorg dat je alle lucht uit de kussentjes duwt. Steek met een ronde steker (of gebruik een kommetje en een mes) van ongeveer 8 cm ravioli uit de deeglappen. Bewaar tussen lagen bakpapier (of los naast elkaar en afgedekt met een theedoek). Maak zo 10 ravioli.
Breng een grote pan water aan de kook met wat zout. Kook de ravioli in ± 3-4 minuten gaar. 
Smelt ondertussen de boter en bak de rest van de salie hierin. Blus af met een drup citroensap. Schep de ravioli met een schuimpan uit de pan, laat goed uitlekken en schep over op een voorverwarmd bord. Schenk de salieboter erover, bestrooi met de rest van de kaas en eet direct.

*) Je kunt de flespompoen garen in de oven of ´m stomen (± 25 minuten). Koken is niet zo´n goed idee omdat je dan een vochtiger puree en daarmee een natte vulling krijgt. Als je met de rest van de pompoen iets van geroosterde pompoen maakt doe dan meteen de pompoen voor dit gerecht erbij. Wel een aparte schaal en met zo weinig mogelijk andere toevoegingen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten