vrijdag 30 november 2012

Spruitjesovenschotel met gember & cranberry's en gehaktspekrolletje

Bij thuisafgehaald is het deze week "week van de spruit". Ik ben dus allemaal lekkere spruitjesgerechten aan het verzinnen, koken en aanbieden. Maandag maakte ik de aubergine&spruitjescurry die ik gisteren postte. Dinsdag deze ovenschotel, woensdag een hartige taart. Voor vanavond maak ik mie met spruitjes&tauge, daarbij kipsate en pindasaus. Lekker? Hier kun je afhalen.


Spruitjesovenschotel met gember & cranberry's

(3 personen)
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 1 teentje knoflook
  • ± 1,5 dl warme melk
  • nootmuskaat, peper, zout
  • 1 rode ui, verdeeld in 3/4 en 1/4
  • klein beetje olie
  • 500 gram spruitjes
  • 3 gemberbolletjes, fijngesnipperd
  • 50 gram gedroogde cranberry´s
  • klontjes boter en paneermeel voor op puree
gehaktvariant
  • 300 gram rundergehakt
  • peper, zout
  • 1/2 theelepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 3 eetlepels melk
  • 6 rechte plakjes ontbijtspek
  • klontje boter
  • ± 1 theelepel versgeraspte gember
vegetarische variant
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • 20 gram cranberry´s
  • 20 gram zonnebloempitten
  • 1 wortel geraspt (100 gram)
  • 1 lepel yoghurt
  • 1 theelepel gembersiroop
Schil de aardappels, snijd in plakjes en kookmet het teentje knoflook in krap water in ± 10 minuten gaar. Giet af en stamp fijn, inclusief de knoflook. Roer de warme melk erdoor en maak er een luchtige puree van. Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout. 
Snijd 3/4 deel van de ui in kwartringen en fruit deze een paar minuten in het drupje olie. 
Maak de spruitjes schoon door het kontje eraf te snijden en halveer de spruitjes. Kook ze ± 5 minuten in krap water tot ze nog niet helemaal gaar zijn. Giet af.
Verwarm de oven voor op 180C.
Verdeel de spruitjes over een ovenschaal. Meng de gembersnippers, de cranberry´s en de uiringen door. Schep de puree erop. Verdeel wat klontjes boter en wat paneermeel over de bovenkant van de puree. Bak de ovenschotel in ± 25 minuten verder af. Als je wilt, kun je de gril gebruiken om er sneller een bruin korstje op te krijgen. 

Gehaktvariant.  Snijd de 1/4 apart gehouden ui in hele kleine stukjes. Kneed het gehakt, ui, kruiden, melk en paneermeel door elkaar. Vorm 3 dikke worstjes van het mengsel. Rol 2 plakjes spek om elk worstje. Verhit de boter en braad de rolletjes aan alle kanten aan. Giet er een scheutje water bij en doe de gember erbij. Doe een deksel op de pan en laat het gehakt in ± 15 minuten gaar worden. 

Geitenkaasvariant. Fruit de hele ui een paar minuten. Houd nu pas 1/4 apart. Meng dit deel met de 20 gram cranberry´s en wortel. Meng yoghurt en gembersiroop tot een dressing en schep door de salade. Bestrooi met de zonnbloempitten. 
Maak de ovenschotel zoals hierboven maar verdeel de geitenkaas over de bovenkant. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen