dinsdag 15 januari 2013

Koffiewalnotentaart met witte chocoladeglazuur

Ik was een tijdje weg. Er stonden nog wel wat gerechten in het archief maar niet genoeg om de hele periode te vullen. Daarom dit jaar ook geen kerstmenu van mij. Met kerst at ik pad thai, of een rode curry, of zoetzure kip. Als mijn vakantiefoto's zijn uitgezocht ook een kleine impressie van het eten in Thailand. 

Deze taart was er nog een uit het archief, maar hij was nog niet helemaal uitgewerkt. Ik vond 'm lekker. Inmiddels is het al best een tijdje geleden dat ik m maakte, dus ik kan m best nog een keer maken. 


Ik had een foto gemaakt, maar die staat ergens op een externe schijf. Ik heb een nieuwe computer en nu moet ik mijn oude foto's ergens vandaan vissen. Misschien dat ik m nog een keer vind, maar voorlopig zonder foto. (inmiddels is de foto gevonden)


Koffiewalnotentaart met witte chocoladeglazuur
(springvorm met doorsnee van 22 cm)
  • 4 eieren
  • 200 gram suiker
  • 3 theelepels oploskoffie
  • 200 gram boter
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 deciliter melk
  • 15 gram custardpoeder
  • 15 gram suiker
  • 100 gram walnoten
  • 50 gram witte chocolade
  • 3 eetlepels slagroom
  • eventueel een paar halve walnoten voor de garnering
Vet een springvorm in en bestuif met bloem. Knip van bakpapier een cirkel ter grootte van de bodem en leg het papier hierop. 
Verwarm de oven voor op 180C.
Klop de eieren met de suiker 5 minuten tot een luchtig mengsel. Klop dan nog 1 minuut de oploskoffie mee. Laat de boter smelten maar ook weer iets afkoelen. Meng dit door het eisuikermengsel. Meng als laatste het zelfrijzend bakmeel erdoor. Verdeel het beslag over de springvorm en bak de cake in ± 40-50 minuten gaar. 
Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen. Verwijder dan de springvorm en het bakpapier en laat verder afkoelen op een rooster. 
Maal ondertussen de walnoten fijn. Maak custardpudding door de melk aan de kook te brengen. Roer van het custardpoeder, de suiker en een lepel melk een papje. Roer dit door de kokende melk, zet het vuur laag en laat 1 minuut doorpruttelen. Laat afkoelen.
Snijd de cake horizontaal doormidden zodat je 2 lagen krijgt. Verdeel de walnootpudding over de onderste laag en leg de bovenste laag er weer bovenop. Bewaar in de koelkast.
Doe de chocolade (grofgehakt) met de slagroom in een hittebestendig kommetje. Zet dit in een pan met water dat net van de kook af is. Laat smelten. Verdeel het chocoladeglazuur over de bovenkant van de taart en versier eventueel met wat walnoten. 

2 opmerkingen:

  1. de glazuur blijft wat vettig. erg lekker maar bij het snijden niet echt handig

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi, wat leuk dat je een "oud" recept van mij gevonden en gemaakt hebt. Jammer dat het glazuur een beetje zacht bleef. Verhouding witte chocolade en slagroom blijft altijd lastig. Ligt ook aan het merk chocolade wat je gebruikt. Het ene kan wat meer room aan dan het andere. Groeten, Johanneke

      Verwijderen