woensdag 23 januari 2013

Tagliatelle met paddenstoelen

afbeelding-koningsoesterzwam
Een zondagse versie van de penne met romige champignonsaus. Op de foto zie je een koningsoesterzwam, oesterzwammen en kastanjechampignons. Vooral de koningsoesterzwam verraste mij. Een stevige paddenstoelsmaak. En je kan 'm in dunne plakken snijden, heel licht bestrijken met olie en even grillen. Niet alleen lekker, maar het oogt ook mooi.


Tagliatelle met paddenstoelen

(3 personen)
  • 250-300 gram verse tagliatelle
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 preien (+ 300 gram), gewassen en in ringen
  • peper, zout
  • 1 teentje knoflook
  • blaadjes van een half bosje tijm
  • 200 ml creme fraiche
  • 1/2 paddenstoelenbouillonblokje
  • klontjes boter
  • 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • 150 gram oesterzwammen, in reepjes gescheurd
  • 1-2 koningsoesterzwammen, verticaal in mooi plakken
Verhit in een hapjespan de olijfolie. Fruit de prei op hoog vuur even aan. Pers de knoflook erboven uit en bestrooi met wat peper en zout. Doe een drup water erbij, een deksel op de pan en laat 15 minuten heel zacht smoren.
Breng ruim water voor de tagliatelle aan de kook.
Verhit een koekenpan en smelt een klontje boter. Bak de plakjes kastanjechampignon op hoog vuur tot ze vocht beginnen los te laten. Bestrooi met wat zout, peper en schep op een bord. 
Bak de oesterzwamreepjes 2 minuten, bestrooi met wat zout en peper en schep ook op een bord.
Als de prei zacht is kan de tijm (houd een paar blaadjes achter voor garnering), de creme fraiche en het paddenstoelbouillonblokje erbij. Laat zacht pruttelen. Doe de kastanjechampignons en oesterzwammen met uitgelopen bakvocht erbij. Proef of er nog peper bij moet. 
Kook ondertussen de tagliatelle in 2 minuten gaar. 
En bak de plakjes koningsoesterzwam in een paar minuten gaar. 
Meng de tagliatelle door de saus. Schep op voorverwarmde borden en leg de plakken koningsoesterzwam er bovenop. Bestrooi met de achtergehouden tijm. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen