zaterdag 19 januari 2013

Tajine met kip en kweeperen

Inmiddels is het buurkindje al bijna 3 maanden oud, maar dit namen we mee op kraambezoek.


Tajine met kip en kweeperen

(4 personen)
  • 400 gram kipfilet
  • 1 ui in ringen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels komijn
  • 1 theelepel chilipeper
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel citroensap
  • 500 gram kweepeer
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 eetlepels honing
  • 1/2 theelepel kaneel
Snijd de kipfilet in blokjes. Meng kurkuma, komijn, chilipeper, knoflook en citroensap tot een pasta. Schep de helft hiervan door de kipfilet en laat minimaal 30 minuten marineren. Langer mag ook. 
Verhit de olie in een braadpan. Fruit de ui een paar minuten op hoog vuur en zet dan het vuur laag en laat de ui, met een deksel op de pan, nog 10 minuten smoren. Schep uit de pan. 
Voeg een klein beetje olie toe en bak de kipfilet in een paar minuten een beetje bruin. Doe dan de ui en de bleekselderij erbij, 2 dl water, de achtergehouden helft van de specerijenpasta en een beetje zout. Breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat de kip om laag vuur in ± 15 minuten gaar worden. 
Schil de kweepeer en snijd (hak met een scherp mes) in stukken. Breng water aan de kook en kook de kweepeer hierin ± 5-15 minuten voor. Hoelang ligt aan de kweepeer en de grootte van de stukken. De kweepeer moet redelijk zacht zijn, maar niet uit elkaar vallen. Schep met een schuimspaan uit het water en bewaar even op een bord. 
Verhit de olie met de honing in een koekenpan en bak de kweepeerstukken een paar minuten tot ze karamelliseren. Bestrooi met kaneel. 
Schep de kweepeer bij de kip in de pan. Serveer met couscous. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen