donderdag 28 februari 2013

Chocolademousse

Denk op de foto nog het laagje witte room erbij, en je hebt een heerlijk toetje in je gedachten. Deze mousse was erg geslaagd. Beide mannetjes waren erg gelukkig. En mannetje Q helemaal. Want die mocht een dag later nog een portie, terwijl wij het moesten doen met de witte chocolademousse die meer vla was gebleven.

Chocolademousse met whisky

(6-8 glaasjes)
  • 2 theelepels oploskoffie
  • 2 eetlepels kokend water
  • 75 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 75 gram boter, in blokjes
  • 2 eieren, gesplitst
  • 75 gram suiker + 2 theelepels extra
  • 1 eetlepel whisky
  • snuf zout
  • 1,5 dl slagroom
  • 1 theelepel vanilleextract
  • 2 eetlepels tia maria
Los de koffie op in het water. Doe de koffie, chocolade en boter in een hittebestendige kom en hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade en boter smelten. 
Doe de eidooiers met de suiker en whisky in een andere hittebestendige kom en hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water. Klop 3-5 minuten tot een luchtig mengsel. 
Haal de kom daarna van de pan af en zet in de gootsteen met een laagje koud (eventueel met ijsblokjes) erin en klop nog 3-5 minuten om het iets af te koelen. Roer het chocoladebotermengsel door het eisuikermengsel. 
Klop in een brandschone kom de eiwitten bijna stijf met een snuf zout. Klop dan de 2 theelepels suiker erdoor tot je een stevig, glanzend schuim krijgt. Spatel het schuim door het chocolademengsel. 
Verdeel de mousse over de glaasjes, maar houd aan de bovenkant ruimte vrij voor de slagroom. Zet de mousse 3-4 uur in de koelkast om te stijven. 
Klop de slagroom met de vanille en tia maria tot zachte pieken. Verdeel over de chocolademousse. 
Bestrooi eventueel met wat geraspte chocolade. 

(bron: Delicious - kerstnummer 2012)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen