zondag 10 februari 2013

Eendenbout in rode currysaus met lychees en kokosrijst

Toen ik in Thailand was, had ik als entertainment nog de laatste afleveringen van Masterchef Australia seizoen 4 meegenomen. Daar was ik nog niet aan toegekomen. Mindy maakte op een gegeven moment een curry met eend en lychees. Voor de hele eenden (dit jaar zijn het er zelfs 2) in de vriezer leek me dit wel een lekkere toepassing. Toen ik een paar dagen later zelf ook een rode curry met eend en lychee en ananas at, wist ik het zeker. Dat gaat thuis uitgeprobeerd worden.

afbeelding-eend-heelafbeelding-eend-in-stukken

Vandaag was het zover. Eerst de eend ontleden. Alvast het vel en vet uit laten smelten (ik heb weer een potje met vet), de borst eraf snijden, de poten eraf, de vleugels eraf, van het karkas bouillon trekken.

Van de poten maakte ik dit gerecht, gebaseerd op dit recept.

Eendenpoot in rode currysaus met lychees

(2 personen)

rode currypasta:
  • 1 theelepel korianderzaad, geroosterd
  • 1 theelepel venkelzaad, geroosterd
  • 1 theelepel komijnzaad, geroosterd
  • 4 gedroogde rode pepers
  • 3 cm galangawortel
  • 2 stengels citroengras
  • 1 (gedroogd) kaffirlimeblaadje
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 stukje foelie
  • 2 theelepels vissaus
  • 1 limoen, rasp en sap
eend:
  • 3-4 theelepels currypasta *)
  • 2 eetlepels olie
  • 2,5 dl kokosmelk
  • 1 theelepel vissaus
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • 1 eetlepel limoensap
  • 2 eendenpoten
  • peper, zout
  • 1/2 theelepel van gemalen komijnzaad, gemalen korianderzaad, gemberpoeder
  • 3 eetlepels rijstebloem
  • olie om te frituren
  • 10 lychees
kokosrijst:
  • 150 gram jasmijnrijst
  • 50 gram santen
  • 2 eetlepels geraspte kokos, geroosterd
Week de gedroogde rode pepers (zonder zaad) een half uurtje in wat warm water. Hak ze daarna in stukjes. 
Maal de koriander, venkel en komijn in een vijzel tot poeder. 
Hak de galanga en citroengras in stukjes. 
Doe alle ingrediënten voor de currypasta in een kleine keukenmachine en maal tot een pasta. Misschien moet je een lepel olie toevoegen. 
Dit kun je ook prima een dag van tevoren doen. 

Verwijder het teveel aan vet van de eendenpoten. Wrijf ze in met peper, zout, komijn, koriander en gember. Stoom de eend 20 minuten in een stoompan boven een laagje water. 
Haal uit de pan en dep droog en bestrooi met rijstebloem. Frituur de eend nog 6 minuten op 175C in hete olie. 

Terwijl de eend stoomt kun je de rijst koken volgens de verpakking. Laat de santen smelten en roer door de gare rijst. Pak de pan in een handdoek totdat de eend in de frituurpan zit. Dan doe je de rijst in een kommetje om een mooi bergje op het bord te maken. Bestrooi het bergje met de geraspte kokos. 

Ook maak je de currysaus terwijl de eend stoomt. Verhit hiervoor de olie in een pan en voeg de currypasta toe. Laat een paar minuten fruiten totdat het lekker ruikt. Voeg dan de kokosmelk, palmsuiker, vissaus en limoensap toe. Breng aan de kook en proef. Pas eventueel aan, meer currypasta kan ook nog. Pel de lychees, halveer ze en verwijder de pit. Voeg de lychees toe aan de currysaus. Proef nogmaals. Zet het vuur uit en dek af. Als de eend straks klaar is, warm je de saus nog even snel op. 

Leg de gefrituurde eend naast het rijstbergje. Schep de lychees en de saus erover. Bestrooi eventueel nog met verse koriander.

Wij aten er nog een salade bij van geraspte wortel, rode paprika, taugé en wat koriander en munt.

*) de rest van de currypasta kun je prima invriezen. Ik deed dat in een ijsblokjesvorm, zodat ik goed hanteerbare porties heb.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen