zondag 17 februari 2013

Gemarineerde zalm met citrus




Gemarineerde zalm met citrus


(veel mensen)
  • stuk zalmfilet van + 1 kilo, met vel
  • 100 gram suiker
  • 50 gram grof zeezout
  • 40 gram zout
  • 1 sinaasappel (rasp)
  • 1 citroen (rasp)
  • 2 eetlepels wodka
Begin 2 dagen van tevoren.
Leg een groot stuk plastic folie in een vorm waar de helft van de zalm net inpast. Laat genoeg overhangen om straks de zalm strak in te pakken.
Snijd het stuk zalm in twee delen.
Meng suiker en zout in een kommetje.
Boen de schil van de citroen en sinaasappel goed schoon en rasp de gekleurde schil eraf. (de vrucht kun  je in de koelkast bewaren om over 2 dagen de dressing mee te maken)
Verdeel 1/3 van het zoutsuikermengsel over het plastic folie. Leg hierop een zalmhelft met de velkant onder. Besprenkel van beide zalmstukken de vleeskant met de wodka en wrijf de citrusschil erover. Wrijf ook op elke zalmhelft 1/6 deel van het suikerzoutmengsel. Leg de andere zalmhelft met de vleeskant op de helft die al in de schaal ligt. Druk aan en wrijf de laatste 1/3 van het suikerzoutmengsel over het vel van de bovenste zalmhelft. Vouw het plastic folie strak om de zalm heen.
Laat de zalm, liefst met iets zwaars erop, 2 dagen in de koelkast marineren. Giet eventueel na 1 dag het uitgelopen vocht af.

Serveren:

  • sap van halve citroen
  • sap van halve sinaasappel
  • 4 eetlepels olijfolie
  • peper, zout
  • geschaafde venkel
Klop een dressing van het citrussap, olie, peper en zout. Maak de venkel hiermee aan. 
Pak de zalm uit en veeg het zoutsuikermengsel van het vel en daarna van de vleeskanten. Snijd de zalm in dunne plakjes tot aan het vel en snijd daarna de plakjes van het vel los. 
Leg een plukje venkel op een bord en daarbij een paar plakjes zalm. Druppel er nog wat dressing over. 

1 opmerking: