vrijdag 22 maart 2013

Brood met walnoten en cranberries

Dit brood stond ook op tafel tijdens het Ottolenghifeestje. De kersen van Ottolenghi verving ik door cranberries. Verder heb ik vooral mijn eigen manier van brood bakken aangehouden, dus dit hieronder is niet echt meer zijn recept. Het resultaat was erg geslaagd, maar dat was eigenlijk alles wat op tafel stond.

Brood met walnoten en cranberries
(4 broodjes)
  • 320 ml lauw water
  • 4 theelepels gedroogde gist
  • 80 ml sinaasappelsap
  • 300 gram volkorenbloem
  • 200 gram bloem
  • 130 gram boekweitmeel
  • 2 theelepels zout
  • 50 gram gehakte walnoten
  • 75 gram gedroogde cranberries
Doe gist, alle soorten bloem, zout, water en sinaasappelsap in de kom van de broodbakmachine. Laat ongeveer 8 minuten kneden op het deegprogramma. Doe dan de walnoten en cranberries erbij en kneed nog 2 minuten door. 
Vet een grote kom in en leg de deegbal daarin. Dek af met een vochtige theedoek of plastic folie. Laat het deeg op kamertemperatuur een uur of anderhalf rijzen tot het in omvang verdubbeld is. Sla het dan voorzichtig terug en verdeel in vieren. Vorm elk deel tot een langwerpig brood. Leg deze op een met bloem bestrooide bakplaat en dek af met de vochtige theedoek. Laat nogmaals een uur rijzen. Maak met een bebloemd scherp mes in de bovenkant van elk brood 3 schuine sneden. 
Verwarm de oven voor op 220C. Zet een bakje water op de bodem. Bak de broden eerst 20 minuten op 220C. Schakel dan de oven terug naar 190C en bak nog 15-20 minuten. Het brood is goed als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Zet anders nog 5 minuten terug in de oven. 
Laat afkoelen op een rooster. 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen