woensdag 17 april 2013

Bonensalade met sinaasappel en hazelnoten

Ik heb me gehouden aan de combinatie bonen - sinaasappel - hazelnoot uit Ottolenghi - het kookboek. Maar dat was het dan. Het koken en de precieze ingrediënten heb ik naar eigen inzicht gedaan. Kookboeken, andere blogs, receptenmagazines van supermarkten zijn voor mij vooral een bron van inspiratie voor wat betreft ingrediëntencombinaties.
Deze salade aten we samen met het geblokte brood, gesmoorde paprika met wat geitenkaas en een dip van yoghurt en tahin.

Bonensalade met sinaasappel en hazelnoten

  • 400 gram snijbonen
  • 400 gram diepvriesdoperwten
  • 400 gram (diepvries)tuinbonen
  • 2 sinaasappels
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 2 eetlepels hazelnootolie
  • peper, zout
  • beetje azijn of citroensap
  • 100 gram hazelnoten
Haal de puntjes van de snijbonen en trek een eventuele draad eraf. Snijd in schuine stukjes van 2 cm. 
Breng een pan water aan de kook met een theelepel zout. Kook de snijbonen hierin 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Schep met een schuimspaan uit het water en spoel koud onder de kraan. 
Kook in hetzelfde water de tuinbonen 3-5 minuten, afhankelijk van de grootte. Schep ook met een schuimspaan uit het water en spoel koud onder de kraan. Als de tuinbonen erg groot zijn, kun je het grijze velletje verwijderen (=dubbeldoppen). 
Kook de doperwten 2 minuten in hetzelfde water. Giet af en spoel koud. 
Boen de sinaasappels goed schoon en rasp de schil er fijn af. Doe de rasp in een kommetje. Schil de sinaasappel dik zodat het wit meekomt. Snijd de partjes tussen de vliezen uit en vang het sap op. Knijp ook het sap uit de overgebleven vliezen. Doe het sap bij de rasp. Doe daar ook de beide soorten olie, iets azijn en peper en zout bij en klop tot een dressing. 
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze licht kleuren. Doe over op een bordje en hak grof. 
Schep de bonen in een schaal om met de dressing. Schep de stukjes sinaasappel erdoor. Bestrooi met de hazelnoten 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen