woensdag 3 april 2013

Geel-groen geblokt brood

Op de site van vegatopia stond een erg leuk brood. Rood-blauwig geblokt. Dat vond ik zo'n leuk idee dat het volgende brood dat ik bakte ook blokjes kreeg. Ik maakte 'm geel-groen. Het is iets meer werk dan een gewoon brood, maar het ziet er dan ook een heel stuk leuker uit.

Kurkuma-spinaziekruidenbrood

afbeelding-twee-kleuren-brood-vierkantjes

(voor 2 broden)

geel (kurkuma) deeg:

  • 275 gram bloem
  • 75 gram volkorenmeel
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel olie
  • 7 gram droge gist
  • 2 theelepels kurkuma
  • 210 ml lauw water
  • eventueel 1 eetlepel sesamzaad

groen (spinazie-kruiden) deeg:

  • 275 gram bloem
  • 75 gram volkorenmeel
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel olie
  • 7 gram droge gist
  • 75 gram diepvriesspinazie, ontdooid
  • 20 gram peterselie
  • 1-1,5 dl lauw water
  • eventueel 1 eetlepel venkelzaad
Voor het groene deeg pureer je de spinazie en peterselie met de helft van het water tot een groene dunne puree. Vul dit aan met lauw water tot 210 ml vocht. 
Doe alle ingrediënten voor het groene deeg in de kom van de broodbakmachine (of een mengkom van een keukenmachine met kneedhaak). Kneed + 8 minuten tot een deegbal. Leg de bal in een ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek of plastic folie. Laat het deeg op een iets warm plekje ongeveer een uur rijzen. 
Maak het gele deeg ook door alle ingrediënten daarvoor in de broodbakmachine tot een deegbal te kneden. Doe ook in een kom en dek ook af en laat ook rijzen. 
Vet 2 broodvormen in en bestuif met bloem. 
Kneed het gerezen deeg een paar keer los door. Weeg het en verdeel elke kleur in 12 gelijke delen. Rol elk deel tot een streng deeg die net zo lang is als de broodvorm. Leg op de bodem om en om 4 strengetjes deeg. Leg hierop weer 4 strengetjes; leg een groene op een gele en andersom. Leg hierop weer 4 strengetjes en weer geel op groen. Je krijgt zo in een snee brood een geblokt kleurenpatroon te zien. Dek de broodvormen af met de vochtige theedoek en laat nog 45-60 minuten rijzen tot het deeg bijna de theedoek raakt. 
Verwarm vlak voor het einde van de rijstijd de oven voor op 220C. Bak de broden 15 minuten op 220C. Draai de temperatuur terug naar 200C en bak nog 20 minuten. Haal het gare brood uit de vorm en klop op de onderkant. Het brood is gaar als het hol klinkt. Bak anders nog (zonder vorm, en met de onderkant naar boven) nog 5 minuten. Laat de broden afkoelen op een rooster. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen