maandag 22 april 2013

Lasagne met paddenstoelen, courgette en mozzarella

Lasagne met paddenstoelen, courgette en mozzarella

(4 personen)
  • 25 gram boter of margarine
  • 25 gram bloem
  • 3 dl melk
  • peper, zout, nootmuskaat
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 2 courgettes, 1 in plakjes, 1 in blokjes
  • 400 gram broccoli
  • 1 pakje kruidenroomkaas (150 gram)
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 20 gram boter 
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook
  • 500 gram champignons, in plakjes
  • 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • 200 gram oesterzwammen, in reepjes
  • 1 paddenstoelenbouillonblokje
  • maizena om te binden
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • ±125 gram lasagnebladen
  • 2 bolletjes mozzarella, in plakjes
Bechamelsaus:
Smelt de boter in een pannetje maar laat niet bruin worden. Roer de bloem erdoor en laat een minuutje pruttelen. Giet dan scheut voor scheut de melk erbij en roer met een garde tot een saus zonder klontjes. Laat 2 minuten pruttelen en breng dan op smaak met peper, nootmuskaat en zout. 
Courgette:
Verhit een grilpan en bestrijk licht met olie. Gril de plakjes courgette 1-2 minuten aan elke kant tot je mooie strepen ziet. Leg even op een bord. 
Courgettesaus:
Snijd de stronk van broccoli in kleine blokjes en de roosjes in kleine stukjes. Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit het teentje knoflook even aan. Voeg de stronkstukjes met wat peper en zout toe en een scheut water en laat 5 minuten met een deksel op de pan garen. Doe dan de courgetteblokjes en broccoliroosstukjes erbij en en nog een kopje water. Breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Doe dan de roomkaas erbij en de oregano. Roer en proef en doe er eventueel nog wat water bij. Het mag iets meer zijn dan alleen groente in roomkaas. 
Paddenstoelensaus:
Verhit de helft van de boter in een braadpan. Fruit de ui een paar minuten en fruit dan de knoflook nog een minuutje mee. Doe de rest van de boter erbij. Bak beide soorten champignons op hoog vuur mee. Schep geregeld om tot ze flink geslonken zijn. Schep dan de oesterzwammen nog even mee. Giet er een halve liter water bij, het bouillonblokje en maal er flink wat peper boven. Breng aan de kook. Voeg de peterselie toe. Proef en kruid eventueel bij. Bind de saus met wat aangemaakte maïzena.
Opbouwen:
Giet de courgettesaus in een ovenschaal. Bedek met lasagnebladen. Verdeel de champignonsaus hierover. Bedek met lasagnebladen. Leg hierop de gegrilde courgette. Bedek met lasagnebladen. Duw even goed aan. Verdeel de bechamelsaus erover. Verdeel de mozzarellaplakjes hierover. Bak de lasagne in 15-20 minuten op 175C hetelucht-met-gril + 180 Watt in een combimagnetron gaar en met een goudbruine bovenkant. 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen