vrijdag 26 april 2013

Zoete aardappel met kikkerwten, spinazie en tomaat

Gebaseerd op een recept uit Ottolenghi - het kookboek. Ik paste wel wat hoeveelheden aan. Het oorspronkelijke recept gaat uit van 500 gram zoete aardappel en 200 gram gedroogde kikkererwten voor 6-8 personen. Dat leek me erg weinig voor een hoofdgerecht.
Ook de manier waarop de zoete aardappel werd klaargemaakt sprak me niet aan. 500 gram in 700 ml 35-40 minuten laten sudderen totdat het water nagenoeg is opgenomen. Ik gebruikte verhoudingsgewijs minder water, maar ik had na 25 minuten (toen waren de aardappels gaar) nog heel veel water over. Een volgende keer zou ik ze net gaar koken in krap water en daarna nog een paar minuten in een honingbotermengsel laten glaceren. Zo schrijf ik het hieronder ook op.
Serveren met turks brood erbij.

Zoete aardappel met kikkererwten, spinazie en tomaat

(8 personen)
  • 2 kilo zoete aardappel
  • 30 gram boter
  • 4 eetlepels honing
  • 1/2 theelepel zout
  • 1,2 kilo gare kikkerwten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 3 theelepels gemalen komijnzaad
  • 3 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • zout, peper
  • 500 gram verse spinazie
  • 500 gram kwark
  • 1 citroen, rasp en sap
  • 1 teentje knoflook
  • half bosje verse koriander
  • half bosje verse munt
Schil de zoete aardappel en snijd ze in plakken van 1 cm dik. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onder staan. Breng aan de kook en laat 15-25 minuten koken tot ze net gaar zijn. Giet af.
Verwarm de boter met de honing in een grote koeken/braadpan en voeg het zout toe. Laat hier de aardappelplakken nog een paar minuten opwarmen. Schep voorzichtig om zodat elke aardappel een mooi laagje krijgt.
Verhit, terwijl de aardappels koken, in een grote braadpan de olijfolie. Fruit hierin de uisnippers 5 minuten. Voeg komijn, koriander, chilipeper en tomatenpuree toe. Bak 2 minuten en voeg dan de gepelde tomaten en 250 ml water toe. Doe de kikkererwten erbij en breng aan de kook. Laat nog even pruttelen. Voeg in gedeelten de spinazie toe en laat slinken. Breng op smaak met peper en zout. Als je pan heel groot is kun je de aardappels erbij scheppen, maar dat kun je ook op je bord doen. 
Hak koriander en munt fijn. Pers het teentje knoflook boven de kwark uit. Roer citroenrasp en -sap en de kruiden door de kwark. Proef of je er peper of zout bij wilt.
Serveer de kwark apart bij de groente.  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen