zaterdag 11 mei 2013

Sinaasappelrol

Inmiddels zijn we al ruim een week verder, maar op 1 mei had ik om te vieren dat Nederland een koning heeft een oranje maaltijd bij mij thuis. In plaats van dat mijn afhalers met hun bakje langskwamen gingen we het eten met z'n allen bij ons opeten.
Vooraf maakte ik een soep van zoete aardappel. Het hoofdgerecht bestond uit gehaktbrood met gele en en rode (samen toch oranje?) paprika erdoor, wortel&linzen, een salade met venkel en sinaasappel, een worteldip en turks brood. Als toetje maakte ik deze sinaasappelrol.

Sinaasappelrol

  • 3 eieren
  • 90 gram suiker
  • 50 gram gesmolten boter
  • 15 gram maizena
  • 35 gram geraspte kokos
  • 75 gram bloem
  • 2 sinaasappels
  • 1 eetlepel cointreau
  • 200 gram mascarpone
  • 50 gram poedersuiker
  • eventueel wat gezeefde marmelade
Bekleed de bodem van een (lage) rechthoekige vorm van ongeveer 20 bij 30 cm met bakpapier. Vet de zijkanten in en bestuif met bloem. 
Boen de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil van beide sinaasappels. 
Klop de eieren met de suiker 8-10 minuten tot ze heel luchtig zijn. 
Verwarm de oven voor op 160C. 
Giet de gesmolten boter er aan de zijkant bij en meng er snel maar voorzichtig door heen. Spatel dan maizena, kokos, bloem en sinaasappelrasp door het beslag. Verdeel het beslag over de vorm. Bak de taart in 20-25 minuten gaar. Hij blijft lichtgeel van kleur. Dek de taart af met een iets vochtige theedoek.  De bodem moet namelijk soepel blijven om opgerold te kunnen worden. 
Als je zometeen met de sinaasappels aan de slag gaat: vang het sap op. Schil het wit van de sinaasappels en snijd daarna de sinaasappels in kwarten. Verwijder eventueel het witte binnenste sliertje en pitten. Snijd elke kwart in plakjes. Meng de poedersuiker door de mascarpone. Meng de sinaasappelstukjes erdoor. 
Meng sap en likeur. Leg de taartbodem voor je neer met de langste kant in de breedte. Bestrijk de afgekoelde bodem hiermee. Smeer het mascarponemengsel (op 2 lepels na) ook over de taart uit. Houd aan de bovenkant een strook van 4 cm vrij. Rol vanaf de onderkant strak op tot een rol, terwijl je het bakpapier aan de onderkant eraf pelt. Leg de rol met de naad aan de onderkant op een mooie schaal Verdeel de achtergebleven vulling erover en druppel eventueel wat gezeefde marmalade in een mooi streepjespatroon over de rol. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen