vrijdag 28 juni 2013

Kwarktaart met vlierbloesem en kruisbessen

Omdat ik geen biscuitjes meer in huis had, bakte ik snel een cakebodem voor deze taart. Natuurlijk kun je prima een verkruimelde-biscuitjes-plus-gesmolten-boter bodem maken. Extra lekker om die met witte chocolade te bestrijken.


Kwarktaart met vlierbloesem en kruisbessen


(springvorm met doorsnee van 22 cm)
  • 50 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 1 ei
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 deciliter slagroom
  • 4 vlierbloesemschermen
  • 5 blaadjes gelatine
  • 500 gram kwark
  • 50 gram suiker
  • 250 gram kruisbessen
  • 2-3 eetlepels honing
  • 1 theelepel maizena
Klem een vel bakpapier tussen de bodem en de rand van de springvorm. 
Laat de boter zacht worden en klop tot een romig mengsel met de suiker. Klop het ei erdoor. Meng daarna het zelfrijzend bakmeel erdoor. Giet het beslag in de springvorm en strijk het beslag glad. Bak de cake op 180C in 15-20 minuten gaar. Laat in de vorm afkoelen. 
Klop de vlierbloesem uit en knip de witte bloemetjes in kleine trosjes eraf. Het is de bedoeling dat je niet zoveel groene steeltjes meer overhoudt. Verhit 1 deciliter slagroom tot net onder het kookpunt en laat de vlierbloesem in de warme slagroom een kwartiertje trekken. Giet de slagroom door een zeef en druk de bloemetjes goed uit. Warm de slagroom nog iets op. 
Week de gelatine ongeveer 5 minuten in koud water. Los de uitgeknepen slagroom op in de hete vlierroom. 
Klop de overige slagroom stijf. 
Meng de kwark met de suiker in een kom. Klop het vlierslagroomgelatine mengsel er goed door. Spatel de stijfgeslagen slagroom erdoor. Verdeel het mengsel over de cakebodem en zet een uurtje in de koelkast. 
Doe de kruisbessen in een pannetje en plet ze een paar keer met een pureestamper of zo. Breng aan de kook met de honing. Roer de maizena en een scheutje water tot een papje. Roer dit door de kokende kruisbessen. Proef of het zoet genoeg is, en voeg eventueel nog wat honing toe. Laat afkoelen tot lauw en verdeel dan over de bovenkant van de kwarktaart. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen