donderdag 13 juni 2013

Rabarbertaart met custard, amandelen en rozemarijn

Rabarber, dat is een van de weinige dingen die ik tot nu uit mijn tuin heb gehaald. Vorig jaar heb ik een halve stronk/kluit gekregen en die is goed aangeslagen. Het is dan wel even afwachten hoe deze rabarber smaakt. Nou, die is goedgekeurd. Hij is fris, maar niet te zuur. Ik maakte eerder rabarbermoes en daar ging geen suiker door.

Rabarbertaart met custard, amandelen en rozemarijn

(quichevorm van 22 cm doorsnee)
  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter, in blokjes
  • 1-2 eetlepels ijskoude water
  • 100 gram amandelen
  • 4 deciliter melk
  • 30 gram custardpoeder
  • 30 gram suiker
  • 400 gram rabarber
  • 2 eetlepels rozemarijnsiroop *)
Maak eerst het korstdeeg door de bloem en boterblokjes in de kom van de keukenmachine tot een kruim te malen. Doe er dan 1 lepel ijskoud water bij en draai kort. Het deeg moet samenkomen tot een bal. Voeg eventueel nog wat water toe. Wikkel de bal in een boterhamzakje en leg een half uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170C.
Leg een vel bakpapier op de bodem van de vorm. Rol de deegbal uit tot een ronde lap met een diameter die 4 cm groter is dan de doorsnee van de vorm. Leg de deeglap in de vorm. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem. Leg een vel bakpapier of een siliconenvel op de deeglap en leg daar steunvulling (bv overjarige gedroogde bonen - herbruikbaar voor dit doel) op. Bak de deegbodem 15 minuten. Verwijder dan het bakpapier en steunvulling en bak nog 5 minuten.
Terwijl de bodem voorgebakken wordt maak je de vulling. 
Was de rabarber en trek de draden eraf. Snijd de rabarber in dunne (ongeveer 1/2 cm) plakjes. Schep om met de rozemarijnsiroop en laat een kwartiertje staan. 
Maal de amandelen middelfijn. Het is niet erg als er nog wat grotere stukjes in zitten. 
Roer een papje van het custardpoeder, suiker en een scheut melk. Breng de rest van de melk aan de kook. Als de melk kookt, roer je het papje erdoor. Daarna nog 2 minuten op het laagste vuur laten pruttelen. Zet even apart. 
Haal de vorm uit de oven maar laat de oven aan. 
Strooi de fijngehakte amandelen over de bodem. Verdeel de custardpudding erover. Verdeel dan de rabarber erover. Bak de taart nog 25 minuten tot de bodem helemaal gaar is. 

*) In plaats van rozemarijnsiroop kun je ook 2 eetlepels water met 15 gram suiker en een 1/2 theelepel heel fijngehakte verse rozemarijn aan de kook brengen en even laten inkoken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten