zondag 11 augustus 2013

Bloemkoolsalade met dadel en amandel

Mannetje Q maak ik er wel blij mee; gekookte aardappels, bloemkool en een stukje verse worst. Manlief maak ik daar nogal ongelukkig mee. Maar van deze vorm van bloemkool wordt hij wel gelukkig. Ik zelf vind deze versie ook beter smaken. Gelukkig voor mannetje Q heeft hij een lieve moeder die dan voor hem een hollands bloemkoolbordje maakt.
Wij aten hier couscous bij, voor zover ik het me kan herinneren.


Bloemkoolsalade met dadel en amandel

  • 1 bloemkool, in roosjes
  • 1 rode ui, in hele dunne halve ringen
  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • 75 gram dadels, ontpit
  • 75 gram amandelen
  • 1 deciliter yoghurt
  • 2 eetlepels tahin
  • 1 theelepel honing
  • 2 eetlepels maanzaad
  • zout en peper
  • hand verse peterselieblaadjes, grofgehakt
Breng een pan water met een snuf zout aan de kook. Kook hierin de bloemkoolroosjes 2-4 minuten zodat het rauwe eraf is. Als je ze iets zachter wilt, kook dan net iets langer. Giet ze dan af en spoel ze af met koud water en spreid ze uit over een bord zodat ze snel afkoelen. 
Doe de ui met de frambozenazijn en een lepel water in een kommetje en laat een half uur tot een uur staan. Giet daarna af maar vang het nat op. 
Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze lichtbruine vlekjes krijgen en laat ze afkoelen op een bord. Hak ze daarna grof. 
Snijd de dadels in reepjes.
Roer een dressing van de yoghurt, tahin, honing, maanzaad, en naar smaak de azijn waarin de uien gemarineerd hebben. Breng op smaak met wat peper en zout. 
Meng de bloemkool met de dressing in een mooie schaal. Bestrooi met de dadels, amandelen en peterselie. 

1 opmerking:

  1. Je vader blij dat dit niet op het menu stond in de vakantie.

    BeantwoordenVerwijderen