maandag 9 september 2013

Cheesecake met bosbessen

Deze taart was binnen no time op op mijn verjaardag. De rest van de visite moest het doen met gewone appeltaart of een abrikozenwalnoottaart. Die ook lekker waren, maar deze sprong er qua kleur uit.


Cheesecake met blauwe bessen

(springvorm doorsnee 22 cm)
    afbeelding-cheesecake
  • 300 gram volkorenbiscuitjes
  • 200 gram boter
  • 500 gram kwark
  • 200 gram naturel roomkaas
  • 3 eieren, gesplitst
  • 60 gram suiker
  • 2 theelepels vanille-extract 
  • 250 gram zure room
  • 200 gram blauwe bessen
  • 20 gram suiker
Klem een stuk bakpapier tussen de bodem en de rand van een springvorm. Vet de randen in en bestrooi met paneermeel 
Maal de biscuitjes fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje, maar laat deze niet bruin kleuren. Meng de boter en de kruimels door elkaar. Verdeel dit mengsel over de bodem en de wanden van de springvorm en druk een beetje aan. De rand hoeft niet helemaal tot bovenaan. Zet de vorm een half uurtje in de koelkast. 
Klop de eiwitten in een brandschone kom stijf. 
Verwarm de oven voor op 170C. 
Meng in een andere kom de kwark, roomkaas, eidooiers, 60 gram suiker en vanille tot een homogeen mengsel. Spatel het stijve eiwit erdoor. 
Verdeel de vulling over de kruimelbodem en bak de taart ± 1 uur. 
Meng ondertussen de zure room met de suiker. Verdeel dit laagje over de taart na het uur bakken en strooi de blauwe bessen erover. Bak nog 10 minuten. Laat de taart afkoelen en zet 'm in de koelkast zodra die genoeg is afgekoeld. Eet de taart snel, want de bodem wordt snel nat van het vocht dat uit de kwark komt. 

2 opmerkingen: