vrijdag 27 september 2013

Chocoladetaartje met koffiedadels

Dit was het laatste dessert bij de Tokaj wijn. De dadels vond ik aan de bittere kant, maar ik had ze dan ook best lang in de koffie laten liggen. Dus de volgende keer er gewoon na een half uurtje uithalen. Verder moest het taartje een stuk langer in de oven dan in het recept stond. Zoals ik het opschrijf, zo werkte het uit in mijn oven. En weet je wat nu zo leuk is aan dit recept? Het beslag was genoeg om 6 vormpjes mee te vullen en omdat je het in de diepvries moet zetten staan er daar dus nog 3 chocoladetaartjes-to-be. Dus dat is een keer heel makkelijk en erg lekker toetje.


Chocoladetaartje met koffiedadels

(4-6 taartjes)
  • 8-12 medjooldadels
  • 1 deciliter sterke espresso
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 1 eetlepel honing
  • 115 gram pure chocolade, in stukjes
  • 120 gram roomboter
  • 100 gram suiker
  • 4 eieren
  • 55 gram bloem
  • 5 gram maizena
  • olie om in te vetten
Plet kaneelstokje en steranijs met een zware pan zodat ze in grove stukjes breken. Los de honing op in de espresso en meng met de specerijen. Snijd elke dadel in de lengte in 4 partjes. Laat ze 15-30 minuten marineren in de espresso. 
Doe de chocolade in een hittebestendige kom en hang deze boven een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade smelten. 
Klop de boter met de suiker romig en luchtig. Klop 1 voor 1 de eieren erdoor. Zeef bloem en maizena boven het botersuikereimengsel en spatel het erdoor. Spatel als laatste de gesmolten chocolade erdoor. 
Vet de vormpjes in met wat olie en verdeel het beslag erover. Zet de vormpjes minimaal 2 uur in de diepvries. 
Verwarm de oven voor op 160C. Bak de taartjes 20-25 minuten. De buitenkant moet stevig (cakeachtig) zijn, maar de binnenkant moet nog zacht, vloeibaar zijn. 
Keer de taartjes om op een bordje en leg de dadels ernaast. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten