dinsdag 24 september 2013

Citroenkardemompannacotta met aardbeiensaus en roze peper

Dit was het eerste dessert bij de tokajwijn. Een lekkere frisse panna cotta met aardbeien en roze peper. De combinatie komt uit Smaakvrienden - Fruit, maar ik gebruikte mijn eigen manier van panna cotta maken.
Bovenop ligt een oubliekrul, ook volgens recept van Angelique Schmeink. Ik rekende het alleen om op basis van het gewicht van 1 eiwit omdat ik maar een paar krullen nodig had.




Citroenkardemompannacotta met aardbeiensaus en roze peper

(4 porties)
  • 3 deciliter slagroom
  • 3 deciliter volle melk
  • 35 gram suiker
  • 3 reepjes citroenschil (zonder wit)
  • 2 kardemompeulen, gekneusd
  • 3,5 blaadje gelatine
  • 250 gram aardbeien
  • drupje citroensap
  • 1 eetlepel roze peperbesjes
Breng de melk met de citroenschil en kardemom bijna aan de kook. Leg een deksel op de pan, zet het vuur uit en laat minimaal een half uur staan. Langer mag ook. 
Zeef de citroen en kardemom uit de melk. Breng de op smaak gebrachte melk, room en suiker aan de kook. Zet het vuur uit. Week ondertussen de gelatine ± 5 minuten in koud water. Knijp de gelatine uit en laat deze oplossen in het hete melkroommengsel. Verdeel het mengsel over 4 bakjes van 1,5 dl inhoud. Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast. 
Snijd de panna cotta los en stort ze op bordjes. Snijd de aardbeien overdwars in plakjes en verdeel de mooiste plakjes over de borden. Pureer de overige aardbeien met een drupje citroensap en doe over in een spuitflesje. Maak hiermee krullen op de bordjes. 
Plet de roze peper in een vijzel en bestrooi de aardbeien hiermee. 

2 opmerkingen:

  1. Ik wil jouw wijze van panna cotta maken, wel eens gaan proberen. Half room, half melk, minder zwaar. Fijn plan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Nell, je wilt de manier van Angelique niet weten. Wel traditioneel natuurlijk, echt ingekookte room. Uit mijn hoofd gesproken, ze laat 6 dl tot de helft inkoken en dan klopt ze 3 dl stijf die ze dan door de ingekookte room spatelt. Nu kan ik best wat hebben, maar met mijn manier kan ik gewoon vaker panna cotta eten.
    Groeten Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen