vrijdag 6 september 2013

Kikkererwtenpannenkoekjes



Deze pannenkoekjes van kikkererwtenmeel combineerde ik met deze lekkere bloemkool. Het beslag voor de pannenkoekjes komt uit Plenty van Ottolenghi, maar ik bakte ze op een andere manier. Hij doet er uien en tomaten op en dan gaan ze nog in de oven. Ik bakte gewoon kleine flapjes in de koekenpan en legde er op het bord nog tomaten (een tijdje in de oven met een drup olijfolie en wat majoraan) en sperziebonen (beetgaar gekookt met wat crème fraîche en tijm erdoor) op.

Kikkererwtenpannenkoekjes

(voor 12-16 pannenkoekjes)
  • 230 gram kikkererwtenmeel
  • 4,5 dl water
  • 2 eiwitten
  • zout, peper
  • eventueel een fijngesneden scherp pepertje
  • olie om te bakken
Doe het kikkererwtenmeel in een kom. Maak een kuiltje in het midden. Giet hier geleidelijk het water in en klop ondertussen het water door het meel tot je een beslag krijgt. Breng op smaak met wat zout en peper en eventueel het pittige pepertje. 
Klop de eiwitten stijf in een schone kom en spatel deze door het beslag. 
Verhit een koekenpan en bestrijk heel licht met wat olie (gebruik een kwastje). Schep met een kleine lepel 2-3 hoopjes in de pan en laat die uitvloeien. Je krijgt zo kleine, grillig gevormde flapjes. Als er belletjes op de bovenkant verschijnen is de onderkant klaar en kun je de flapjes omdraaien. Bak de andere kant 1 minuut. Schep de pannenkoekjes op een bord of schaal en zet zolang in een oven van 120C zodat ze warm blijven. Dek de schaal nagenoeg af om te zorgen dat ze niet teveel uitdrogen. Bak al het beslag op en serveer de pannenkoekjes dan. 

2 opmerkingen:

  1. Ik heb vorige week kikkererwtenmeel gekocht, dit recept is dus welkom. Ga het wel proberen met hele eieren en wat bakpoeder. Is sneller en minder vaat vuil en ik hou geen dooiers over die ik weer ergens anders voor moet gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Lot,

    Succes met de pannenkoekjes.
    Met hele eieren lukt vast wel, krijg je iets minder luchtige pannenkoekjes.
    De makkelijkste manier om resterend eidooiers te gebruiken is om een omelet te maken met nog 1 extra ei erdoor. Maar dooiers opmaken vind ik lastiger dan witten opmaken. Witten kun je altijd nog invriezen.

    Groet Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen