donderdag 3 oktober 2013

Groententajine met abrikozen en kikkererwten


Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit twee keer dezelfde tajine gemaakt heb. Deze keer met paprika, dat gebruik ik niet zo vaak hierin. Best raar eigenlijk, want de basis voor dit gerecht ligt in een keer uit eten gaan bij een Tunesisch restaurant, heel lang geleden. Drie gangen voor 30 gulden. Een brique (filodeegpakketje met ei) en een tajine met paprika, noten, abrikozen. Dat was mijn eerste kennismaking met de Noord-Afrikaanse keuken. Die vroeg om meer. Helaas was het restaurant toen wij er een paar maanden later weer wilden gaan eten niet meer open.


Groententajine met abrikozen en kikkererwten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 ui, in halve dunne ringen
  • 300 gram wortel
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 2 teentjes knoflook
  • eventueel harissa
  • 2 rode paprika's
  • 1 gele paprika
  • 300 gram courgette
  • 150 gram gedroogde abrikozen
  • 400 gram gare kikkerwten
  • zout
Verhit de olie in een gietijzeren braadpan. Fruit de ui een paar minuten en laat dan nog met het deksel op de pan 5 minuten zacht smoren. Schil ondertussen de wortel, snijd in de lengte doormidden en dan in ± 3 mm dikke plakken. 
Zet dan het vuur weer hoger en bak de wortel even mee. Voeg dan de specerijen (en eventueel harissa naar smaak) toe, pers de knoflook erboven uit, bak al omscheppend 2 minuten en voeg dan een kopje water toe. Laat met het deksel op de pan op laat vuur 5 minuten stoven. 
Snijd ondertussen de paprika in blokken van 2 bij 2 cm, de courgette in 1 cm dikke kwartplakjes en de abrikoos in reepjes. Voeg de groente toe aan de pan en eventueel nog wat water. Laat 10 minuten pruttelen. Doe dan de kikkererwten erbij en laat deze meewarmen. Proef en voeg naar smaak zout toe. 
Serveer met couscous. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen