vrijdag 8 november 2013

Peerwalnootkarameltaartje

Ik maakte 2 kleine taartjes, een voor ons en een voor de buren. De peren kwamen namelijk uit de tuin van de moeder van de buurman, en de walnoten uit de tuin van de ouders van de buurvrouw. Peren en walnoten zijn een lekkere combinatie. Niet alleen in een zoet taartje, maar in een salade gaan ze ook goed samen.

Peerwalnootkarameltaartje

(taartvorm van 16 cm doorsnee)
  • 15 gram boter
  • 50 gram suiker
  • 3 eetlepels slagroom
  • 2 eieren
  • 75 gram suiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 100 gram gesmolten boter
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 peer, in kleine blokjes
  •  50 gram gehakte walnoten
Vet de vorm in. Ik gebruikte een lage vorm, dus maakte eerst nog een rand van bakpapier. 
Maak eerst de karamel. Verdeel de boter en suiker in een gelijkmatig laagje over de bodem van een klein pannetje. Zet op laag vuur en laat de boter en suiker zachtjes smelten. Roer niet, maar schud af en toe zachtjes met de pan. Als de suiker gesmolten is, kan het vuur hoger. Laat borrelend koken tot het goudbruin (pas of verbranden) is. Giet dan de room erbij. Dit gaat flink sissen en borrelen. Roer tot de karamel oplost in de room en zet dan even opzij. 
Warm de oven voor op 180C. 
Klop de eieren met de suiker ± 5 minuten. Meng de gesmolten boter erdoor. Meng dan het bakmeel en de speculaaskruiden erdoor. Schep als laatste de blokjes peer en de walnoten door het beslag. Verdeel het beslag over de vorm. Verdeel de karamel over de bovenkant. 
Bak de taart op 180C in 25-35 minuten gaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen