zaterdag 21 december 2013

Appel gevuld met gehakt

Als je eigenlijk geen luxe kerstdiner wilt....
Als je stiekem niet van kalkoen houdt maar het liefst een gehaktbal eet...
Als je gewoon lekker wilt eten...
dan is dit gerecht best een uitkomst. Het is niet duur maar ziet er toch bijzonder uit. Geef er bijvoorbeeld rode kool en gebakken aardappels bij, en je simpele kerstdiner is klaar.


Appel gevuld met gehakt

(5 personen)
  • 500 gram (runder)gehakt
    afbeelding-gevulde-appel-gehakt
  • 1 snee oud brood
  • 3 eetlepels melk
  • 1 ei
  • 5 grote appels
  • 1/2 ui, geraspt
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel zout
  • flinke draai peper
  • eventueel 1 theelepel venkelzaad
Scheur het brood in stukjes en week het brood in de melk. 
Boor met een appelboor het klokhuis uit de appel. Snijd een kapje van de bovenkant van de appel; bewaar dit. Snijd rondom de schil in. (denk aan de evenaar op een aardbol; hiermee voorkom je dat de appel barst) Hol met een meloenbolletjessteker van bovenaf bolletjes uit de appel. Zorg dat er een wand en bodem overblijft van 0,5-1 cm dik. Bewaar de bolletjes. 
Meng het gehakt met het geweekte brood en melk, het ei, de geraspte ui, de nootmuskaat, het zout, flink wat peper en eventueel het venkelzaad. Verhit een klein stukje in een koekenpan of magnetron om te proeven of het goed op smaak is. 
Verdeel het gehakt in vijf delen, en vul de appels hiermee. Doe de appels in een ovenschaal, leg de appelbolletjes erbij en giet er 1 dl water bij. Bak de appels met het gehakt in 45-60 minuten gaar op 180C. 

Ik doe het zelf nog gemakkelijker met kerst. Ik maak gehaktbrood met stukjes appel erdoor. Want om nu 24 appels klaar te maken.....

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen