dinsdag 24 december 2013

Spelt/knolselderij/appel/walnoot

Nog 1 in de categorie hoe-moet-ik-dit-nu-noemen-gerechten. Is het een lauwwarme salade? Een hoofdgerecht? Maar als bijgerecht ook lekker. Een eenpansgerecht? In elk geval iets waar je alle kanten mee op kunt.

Spelt/knolselderij/appel/walnoot

    afbeelding-spelt-appel-knolselderij-walnoot
  • 350 gram spelt
  • 1 knolselderij (± 1 kilo)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel verse tijmblaadjes
  • 1 appel, in stukjes
  • 100 gram walnoten, grof gehakt
  • pompoenpitolie
  • 2 eetlepels verse peterselie, de blaadjes
  • peper en zout
Week de spelt een aantal uur en kook dan in ± 1 uur gaar. *)
Schil de knolselderij, snijd in plakken van 1 cm dik, de plakken in reepjes van 1 cm breed, en deze weer in blokjes van 1 cm. 
Breng een pan water aan de kook. Doe, als het water kookt, de knolselderijblokjes in de pan en kook ze in 5-10 minuten gaar. Giet af. 
Verhit de olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui in ± 10 minuten gaar en lichtbruin. Bak de tijmblaadjes 1 minuut mee. Doe er dan een paar lepels water bij en wat peper en zout. 
Meng in een grote schaal de spelt, knolselderijblokjes, gefruite uimengsel, appel en peterselie. Besprenkel met pompoenpitolie en bestrooi met de walnoten. 

*) Begin dus op tijd met het weken van de spelt. Volg de aanwijzingen op de verpakking. Gezien de week- en kooktijd loont het om het hele pak in een keer klaar te maken en de rest in te vriezen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen