zondag 8 december 2013

Spelt/pastinaak/granaatappel/aubergine

De laatste thuisafgehaald-bij-mij-thuis was een speltfeestje. Vooraf een crostini van zelfgebakken speltbrood, daarna 2 speltschotels en toe een appelkruimeltaart met (deels) speltbloem in plaats van tarwebloem. Dit recept is een van de 2 speltschotels. Voor veel eters was het de eerste keer dat ze op deze manier spelt aten. Voor mij trouwens ook pas de tweede keer. Maar iedereen was enthousiast. Dit is ook een lekker gerecht dat je met kerst op tafel kunt zetten. Lekker vrolijk door de granaatappelpitjes. Een lekker bijgerecht bij kip of kalkoen, maar als je bijvoorbeeld de aubergine eruit laat en in plaats daarvan een halve aubergine in de oven klaarmaakt, heb je een gerecht waar veel vegetariërs blij mij zullen zijn.

Spelt/pastinaak/granaatappel/aubergine

afbeelding-gekookte-spelt
  • 350 gram spelt
  • 500 gram pastinaak
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olijfolie + extra voor grillen
  • 1 klein, rood, pittig pepertje, heel fijn gehakt
  • 1 theelepel komijn
  • 1 aubergine (±350 gram)
  • 200 gram gare kikkererwten
  • 1 granaatappel
  • 1 deciliter yoghurt
  • 3 eetlepels verse koriander, fijngehakt
Kook de spelt gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. *)
Schil de pastinaak en snijd in kleine (0,5 bij 0,5 cm) blokjes. Breng aan de kook met wat gezouten water en kook 3-5 minuten tot de pastinaak gaar is. Giet af, schuif de pastinaak iets opzij en doe dan de honing en olie en peper en komijn in de pan. Schep op hoog vuur even om. 
Snijd de aubergine in de lengte in plakken van 0,5 cm dik. Verhit een grilpan. Bestrijk de aubergine met olie en gril ze aan elke kant 3-4 minuten. Leg ze op een bord, bestrooi met wat zout en peper en snijd ze in reepjes.
Verwarm de kikkererwten in een pan of in de magnetron. 
Haal de pitten uit de granaatappel en peuter alle lichtgele vliesjes er tussen uit. 
Meng de koriander door de yoghurt. 
Meng de spelt, pastinaak, kikkererwten en aubergine door elkaar in een mooie schaal. Bestrooi met de granaatappelpitten. Verdeel de yoghurt er in mooie dotjes bovenop. 

*) mijn verpakking gaf aan: 3 uur weken en 1 uur koken. Gezien de lange kooktijd, is het slim op het hele pak spelt in een keer te koken en het restant in te vriezen. Dat werkt prima. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen