dinsdag 21 januari 2014

Bloemkoolkorma

Dit was de andere curry bij de thuisafgehaald bij mij thuis. Ook al weer zo'n fotogeniek gerecht...

Bloemkoolkorma
  • 50 gram amandelen
  • 4 cm verse gemberwortel
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 gedroogde chilipeper, geweekt
  • 2 theelepels gemalen komijnzaad
  • 2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui, in kwartringen
  • 4 kardemompeulen, gekneusd
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje, gebroken
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2,5 deciliter yoghurt
  • 1 theelepel maizena
  • 1 deciliter room
  • 1 bloemkool, in kleine roosjes
  • 400 gram snijbonen, in schuine stukjes van 1 cm
  • 450 gram (diepvries)doperwten (ontdooid)
  • zout naar smaak
  • 1 theelepel suiker
  • 25 gram amandelen, grof gehakt
Er zijn 2 opties om deze curry te maken. De eerste is om alle groente in de saus laten garen. Dat is lastig omdat ze niet even lang moeten en lastig in te schatten is wanneer je de andere soort erbij moet doen. Bloemkool kan ineens heel snel gaan. De tweede is de groenten apart van elkaar een paar minuten te blancheren en dan nog even mee te warmen in de saus. Ik koos voor de tweede manier.

Breng een grote pan water met 2 theelepels zout aan de kook. Doe de bloemkoolroosjes in het kokende water, wacht tot het water weer kookt en kook dan 3 minuten. Schep met een schuimspaan uit het water in een vergiet en spoel af met koud water.
Breng het water weer aan de kook en doe de snijbonen erin en wacht tot het water kookt. Laat 2 minuten koken. Schep met een schuimspaan uit het water in een vergiet en spoel af met koud water. 

Maal de amandelen fijn met een kleine keukenmachine. Doe over in een kommetje. 
Hak gemberwortel, knoflook en peper grof en doe in de keukenmachine met komijn en koriander. Maal even. Voeg dan 0,5 dl water toe en maal verder tot een puree. Meng deze puree met de gemalen amandelen tot een currypasta. 
Verhit de olie in een grote braadpan. Bak de ui een paar minuten. Voeg dan kardemom tot en met kaneel toe en fruit 2 minuten. Doe dan de currypasta erbij en fruit nog 2 minuten. Voeg de yoghurt toe, warm langzaam op en roer de maizena erdoor. Doe dan 3 dl water, de room en het bouillonblokje erbij. Breng aan de kook. Voeg zout naar smaak en de suiker toe. Voeg de geblancheerde groente en ontdooide erwten toe, breng weer aan de kook en laat nog 5-8 minuten pruttelen tot de groente gaar is. 
Bak de amandelen en een klein scheutje olie lichtbruin. Bestrooi de curry met de amandelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen