zondag 5 januari 2014

Geit

Dit stukje vlees hier op de foto is geitenvlees. Dat wilde ik altijd al een keer proberen. Maar vind het maar eens. Gelukkig is daar internet en kun je dit online bestellen. Beetje een raar idee om vlees per post te krijgen, maar dit ging perfect. Naast geit kocht ik ook runderwang, buikspek, varkenswang, varkensstaartjes. Het werd goed verpakt en nog keihard bevroren geleverd. En toen moest ik er nog wat mee verzinnen. Dat werd dit gerecht. Niet erg fotogeniek, dus je zult het met het stukje vlees moeten doen.

Ik maakte een puree van pastinaak. Pastinaak is zoet, en snel machtig. In de saus gaat tamarinde. Dat is zuur. Apart van elkaar geproefd, was de puree iets te zoet, en de saus iets te zuur, maar samen was het goed in balans.

Ik had nog een beetje geitenvlees over. Daarvan maakte ik een ragout waar ik nog 4 kroketjes van rolde. Dus wij hadden ook nog geitenvleeskroketten.


Gestoofde geit met pastinaak en currysaus

(2 personen)
  • 500 gram pastinaak
  • ±1 deciliter melk
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 eetlepels rode currypasta (of naar smaak)
  • 2 eetlepels tamarindepasta *)
  • 100 gram wortel
  • 1 deciliter kokosmelk
  • 300 gram geitenvlees (ik had nekvlees)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1/4 tl speculaaskruiden
  • 1/4 tl komijn
  • peper
  • zout
Eventueel voor serveren: schil met de dunschiller ± 20 lange slierten van de pastinaak en frituur deze 1-2 minuten op 160C. Laat ze uitlekken en bestrooi met een beetje zout.


Pastinaakpuree

Schil de pastinaak en snijd ze in kleine, gelijkmatige stukjes. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze bijna onder staan. Voeg wat zout toe. Breng de pastinaak aan de kook en laat 10-15 minuten koken tot de pastinaak goed gaar is. Giet af. Wrijf de pastinaak door een roerzeef of pers door een pureeknijper. Doe de gepureerde pastinaak terug in de pan en meng met een pollepel de (warme) melk erdoor. Houd warm tot gebruik.


Currysaus

Schil de wortel en snijd in dunne schijfjes. Verhit de olie in een pannetje. Voeg de currypasta toe en fruit deze, terwijl je roert, een paar minuten tot je de specerijen goed ruikt. Voeg dan de wortel en kokosmelk toe. Breng aan de kook en laat 10-15 minuten koken tot de wortel goed gaar is. Pureer de saus en proef naar smaak zout toe.


Geit

Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Bestrooi met wat peper, zout, komijn en speculaaskruiden en wrijf dit even in het vlees.
Verhit de olie in een braadpan. Bak de uien een paar minuten, doe dan de knoflook erbij en zet het vuur laag. Laat de uien ± 10 minuten zacht bakken en schep ze dan even uit de pan. Voeg nog een beetje olie toe en bak het vlees dan een paar minuten aan elke kant. Doe de uien terug in de pan en voeg een paar lepels water toe. Doe een deksel op de pan en laat het vlees ± 1 uur sudderen. Controleer af en toe het water. Haal het vlees uit de pan en snijd het dan in kleine stukjes. Doe ze weer terug een laat nog 15 minuten pruttelen. Proef en voeg eventueel nog wat peper of zout toe.


Serveren

Gebruik diepe, voorverwarmde borden. Schep een lepel puree op het bord. Schep daarop het vlees. Schep de currysaus erover. Garneer eventueel met de pastinaakchips.

*) ik gebruikte pasta waar nog pitten inzaten. Doe dit in een kommetje met eenzelfde hoeveelheid heet water en laat ± 10 minuten staan. Roer los en wrijf dan door een zeef. Gooi de pitten weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen