woensdag 12 maart 2014

Boerenkoolpannenkoek met zwarte bonen en mango (mysterybox)

Deze keer wel iets meer uitdaging dan de vorige keer hoor. Lukte het me toen om 5 van de 6 ingrediënten te verwerken tot een samenhangend gerecht, deze keer kwam ik niet verder dan 3. Dat is het minimum.

Voor de mensen die nieuw zijn op mijn blog, of die vergeten zijn wat de mysterybox inhoudt, hier nog een korte uitleg. Op facebook ben ik lid van een foodbloggersgroep waar allerlei blog- en eetgerelateerde onderwerpen voorbij komen. Een van de medefoodbloggers leek het wel een leuk idee om een eigen mysterybox samen te stellen, om aan te haken bij Masterchef. Alle deelnemers sturen een ingrediënt in, waar er dan willekeurig 6 worden uitgekozen. Met minimaal 3 van deze 6 en nog een aantal basisingrediënten moet je dan een gerecht verzinnen en daarover bloggen.

Deze keer waren de 6 ingrediënten: Boerenkool, zwarte bonen, mango, makreel, cranberries en parmezaanse kaas. Bepaalde combinaties klonken mij echt niet lekker in de oren. Anderen had ik al een keer geprobeerd,  zoals boerenkool en cranberries door quinoa. Dat recept komt over een poosje op mijn blog. Na een papier vol mogelijke combinaties en mogelijke gerechten leek dit me lekker genoeg om te proberen. Ondanks dat ik geen fan ben van hartige pannenkoeken vond ik dit geslaagd.

Boerenkoolpannenkoek met zwarte bonen en mango

  • 100 gram verse boerenkool
  • 100 gram bloem
  • 100 gram speltmeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijn
  • 4 deciliter melk
  • olie of boter om in te bakken
  • 400 gram zwarte bonen (gaar)
  • 1/2 mango, in blokjes
  • chiliflakes
  • zout
  • verse koriander
Ris de boerenkool van de stronk en hak 'm fijn. Doe in een vergiet en overgiet met kokend water. 
Doe beide soorten meel, zout, paprikapoeder en komijn in een kom. Giet in een straaltje de melk in het midden en meng met een garde geleidelijk aan de melk door de bloem tot een glad beslag. Roer de boerenkool erdoor en laat minimaal een half uur rusten. 
Laat een koekenpan met goede anti-aanbaklaag heet worden en doe er wat olie of boter in. Giet 1/4 deel van het beslag in de koekenpan en bak een pannenkoek. Laat eventueel met een deksel op de pan op heel laag vuur goed garen. 
Verwarm ondertussen de bonen met een klein beetje water. Breng op smaak met chiliflakes en zout. Meng de mangoblokjes en de koriander erdoor. 
Vul een pannenkoek met 1/4 van het bonenmengsel en klap dubbel. Maak zo 4 pannenkoeken. 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen