woensdag 23 april 2014

Champignonpreihazelnoot"brood"

Tsja, waarom heet dit brood? Er komt geen bloem aan te pas.
Eigenlijk om aansluiting te vinden bij de term gehaktbrood. En dan is dit een vegetarische variant.
Maar eigenlijk is het gewoon een hartige taart zonder korst die gebakken wordt in een cakevorm. Maar omschrijf dat maar eens zodat iedereen in een keer snapt waar het om gaat. Dan is de term brood waarschijnlijk een stuk duidelijker.

Champignonpreihazelnoot"brood"

(6-8 plakken)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 300 gram champignons
  • 350 gram prei
  • 150 gram hazelnoten
  • 250 gram gekookt (rode) rijst (gaar gewicht)
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • peper, zout
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 4 eieren
  • 1 deciliter melk
Hak de champignons redelijk fijn - stukjes van zo'n 3-4 mm. 
Hak de hazelnoten in net zulke kleine stukjes. 
Snijd de prei in de lengte in vieren en dan in stukjes zoals je ringen zou snijden. Was de prei en laat uitlekken. 
Klop de de eieren los met de melk, wat peper en zout en de helft van de tijm, oregano en nootmuskaat. 
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een cakevorm en vet de zijkanten in of gebruik ook bakpapier voor de zijkanten. 
Verhit de olie in een braadpan of wok. Fruit de knoflook even aan en voeg dan de champignons toe. Schep op hoog vuur om. De champignons laten dan hun vocht los. Ga door tot het vocht voor een groot deel verdampt is. Voeg dan de prei toe en laat ook slinken. Bestrooi met peper, zout en de andere helft van de tijm, oregano en nootmuskaat. Zet het vuur uit. Meng de hazelnoten en de rijst door de groente. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Schep een klein laagje rijstgroentemengsel in de vorm en giet hierop wat eimengsel. Meng - op 3 lepels na - de rest van het eimengsel door het groenterijstmengsel in de pan en schep dit in de vorm. Duw goed aan. Schenk als laatste het achtergehouden eimengsel over de bovenkant. 
Bak het brood in ± 45 minuten gaar. 

Bron: Greenkitchenstories (aangepast)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen