zondag 20 april 2014

Gebakken tofu met kleverig sinaasappellaagje

Tofu bevat best veel vocht. Om tofu te kunnen bakken moet je er eerst voor zorgen dat een deel van dat vocht verdwijnt. Daarna kun je ook wel weer een beetje vocht terugbrengen in de vorm van een lekkere marinade. Tofu moet namelijk goed op smaak worden gebracht. Van zichzelf heeft de tofu die je hier koopt niet zoveel smaak. Het schijnt te zijn dat als je echt verse tofu in bijvoorbeeld Japan eet, dat dat op zichzelf wel erg lekker is. Je kunt ook de avond tevoren al de tofu laten uitlekken, en 'm dan de volgende ochtend in de marinade leggen. Dan ben je 's avonds snel klaar. 


Gebakken tofu met kleverig sinaasappellaagje

  • 500 gram tofu
  • 6 cm verse gember, geraspt
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 klein, scherp pepertje, heel fijngehakt
  • 2 eetlepels vissaus
  • 4 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 3 sinaasappels
  • 1 theelepel maizena, losgeroerd met 1 eetlepel koud water
Snijd de tofu in plakken van 1 cm dik. Leg ze op een theedoek en vouw deze eromheen. Leg op een bord en laat in de koelkast in een paar uur een deel van het vocht uit de tofu in de theedoek trekken. 
Boen 2 sinaasappels schoon en rasp de oranje schil eraf. Snijd de rest van de schil er dik af zodat je het oranje vruchtvlees ziet. Vang het sap op. Snijd de sinaasappels in stukjes en bewaar zolang in de koelkast. 
Maak de marinade door de sinaasappelrasp, gember, knoflook, peper, vissaus, marmelade, sesamolie, rijstazijn en opgevangen sinaasappelsap door elkaar. Verdeel de marinade over de tofuplakken en laat minimaal 1 uur marineren. Veeg het grootste deel van de marinade eraf als je de tofu gaat bakken. Bewaar de marinade wel. 
Pers de ene sinaasappel uit. 
Verhit een koekenpan tot heet. Giet de olie erin en laat deze ook heet worden. Leg de tofu in de hete olie en bak 2-3 minuten. Keer dan voorzichtig om en bak de andere kant ook 2-3 minuten. Leg de tofu op een bord met een stukje keukenrol om uit te lekken als je de saus maakt. Doe alle afgeschraapte marinade in de koekenpan waar je de tofu in gebakken hebt. Bak, terwijl je ook de aanbaksels van de bodem schraapt. Doe het sinaasappelsap en 1,5 deciliter water erbij. Breng aan de kook en bind iets met de aangemaakte maizena. Verwarm de sinaasappelstukjes even mee en proef de saus. 
Leg de tofu op een schaal en verdeeld e saus erover. 

Serveer met bijvoorbeeld roergebakken tauge en wortel en een lenteuitje en wat rijst of mihoen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen