woensdag 16 april 2014

Griesmeeltaart met passievrucht

Ook dit is weer een (aangepast) recept van Yotam Ottolenghi. Hij gebruikte frambozen in zijn taart en ik passievrucht. En ik maakte de crème iets minder romig door de room iets te verminderen en de melk iets te vermeerderen.

Griesmeeltaart met passievrucht

(taartvorm met losse bodem, 20 cm doorsnee)
  • 160 gram bloem
  • 20 gram poedersuiker
  • 80 gram ijskoude boter, in blokjes
  • ± 1 eetlepel ijskoud water
  • 80 gram boter
  • 150 ml slagroom
  • 375 ml melk
  • 60 gram suiker
  • 60 gram griesmeel
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 ei
  • 3 passievruchten
Maak korstdeeg door de bloem met de poedersuiker en de boter in de keukenmachine tot kruimels te malen. Voeg dan een beetje water toe en meng zo kort mogelijk tot het deeg bij elkaar komt. Voeg eventueel nog iets meer water toe. Verpak de bal in een boterhamzakje en laat een half uurtje rusten in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 180C. Leg een vel bakpapier op de bodem van de vorm en vet de zijkanten in. Rol het deeg uit tot een cirkel van 25 cm doorsnee en leg deze in de vorm. Leg hierop weer een vel bakpapier en leg daarop een steunvulling (bv overjarige, gedroogde peulvruchten). Bak de deegbodem 20 minuten. Verwijder dan steunvulling en bakpapier en bak nog 15 minuten. 
Maak ondertussen de griesmeelcrème. Breng hiervoor de melk en slagroom aan de kook. Roer suiker en griesmeel door elkaar en strooi dat in de kokende melk terwijl je roert. Laat 1 minuut pruttelen. Roer van het vuur af het vanille-extract en het ei erdoor. Verdeel de crème over de bodem en bak de taart nog 15-20 minuten. 
Laat de taart afkoelen. Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees eruit. Verdeel dat over de taart. 

3 opmerkingen:

  1. Wat voor keukenmachine heb jij? Ik vind deeg maken met koude boter altijd zo'n ellende.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi antje,

    Ik heb een moulinex ovatio 3 duo, wel een oud model, want ik heb m volgens mij al voor ons trouwen gekocht. Er zit een blender op, en een kom met oa een metalen kneedmes, een plastic kneedmes (die gebruik ik meestal voor korstdeeg) en een aantal rasp/schaafschijven. Ik heb ooit de kom in de magnetron gehad en toen is een rubber ringetje verbrand (beetje dom) en toen heb ik precies hetzelfde model via marktplaats goedkoop op de kop getikt, dus als er iets kapot gaat heb ik reserveonderdelen. Voorlopig doe ik het hier dus mee. Tuurlijk droom ik wel eens van een mooie kenwood of kitchenaid, maar ja, met de broodbakmachine voor kneden, een goede staafmixer en een handmixer heb ik alles. Dus vind ik het onzin om iets nieuws te kopen. En dit soort deeg maken met de kneedhaken in de handmixer is irritant, en met de hand is af en toe voor 1 taart nog wel te doen, maar meestal ben ik lui, en gebruik de keukenmachine, en dan direct voor 2 keer. Een portie vries ik in.

    Succes met zoeken, het si bijna moederdag he ;.)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Haha ja, ik heb Chris al gehint. En de KMix is nu in de aanbieding bij bol.com. Nog steeds een erg groot bedrag maar dan heb je wel wat. En met de deeghaken van de handmixer is nog erger dan gewoon met m'n vingers inderdaad. De Kitchenaid is met name erg mooi maar ik vraag me af of die nou ook zoveel beter is dan de Kenwood dat het ruim 300 euro extra waard is, en überhaupt of ik daar als amateur op mijn niveau nou zoveel aan ga hebben. We zien wel. Kun je eigenlijk het meeste deeg goed invriezen?

    BeantwoordenVerwijderen