zaterdag 31 mei 2014

Gegrilde groene asperges met sinaasappelolijfsalsa

Volop aspergetijd is het nu. Om eerlijk te zijn, zijn het vooral de witte asperges die een echte Nederlandse seizoensgroente zijn. De groene asperges die ik zie komen vooral uit andere (lees:verre) delen van de wereld. Eigenlijk kun je beter witte asperges eten (doe ik ook, maar dan klassiek met ei en ham), maar voor dit gerecht vond ik groene beter passen.

Gegrilde groene asperges met sinaasappelolijfsalsa

(4 personen)
  • 1 kilo groene asperges
  • 2 sinaasappels
  • 75 gram zwarte olijven zonder pit
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • snuf chiliflakes (uit 'n molentje)
  • zeezout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 50 gram parmezaanse kaas, dungeschaafd
Was de asperges. Snijd ± 3 cm van de onderkant af (= het houtige stukje). 
Breng een liter water aan de kook met 2 theelepels zout. Kook de asperges (in 2 delen) 3 minuten en schep ze er met een schuimspaan uit. Spoel koud onder de koude kraan. Dep droog. 
Schil de sinaasappels zo dik dat het wit ook meekomt. Vang eventueel sap op. Snijd de sinaasappel in kwarten, verwijder de binnenste witte draad en snijd de sinaasappel in stukjes. 
Hak de olijven in kleine stukjes. Meng de stukjes sinaasappel, olijf, peterselie en het opgevangen sap tot een salsa.
Verhit een grilpan tot heet. Bestrijk de asperges met de olie en gril ze een paar minuten. Keer ze halverwege. Verdeel de asperges over 4 borden. Bestrooi met wat zeezout en chiliflakes. Verdeel de salsa erover en bestrooi met de kaasflinters. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen