donderdag 8 mei 2014

Hartige taart met gekarameliseerde knoflook

46 teentjes knoflook. Ik heb ze geteld. Zoveel gingen er bij mij in deze taart. Dus misschien niet eten als je 's avonds nog een feestje hebt. Maar dat hoeft ook niet meer, want deze taart is al een feestje op zich.

Hartige taart met gekarameliseerde knoflook

(quichevorm met losse bodem van 22 cm doorsnee)
    afbeeling-knoflook
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • ± 40 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel fijngehakte rozemarijn
  • 3 eieren
  • 1 deciliter melk
  • 1 deciliter crème fraîche
  • peper, zout
  • 100 gram zachte geitenkaas
Laat het bladerdeeg ontdooien. Leg een vel bakpapier op de bodem van de vorm. Vet de zijkanten in en bestrooi met paneermeel.
Bekleed de vorm met bladerdeeg. Prik met een vork het deeg in; dat voorkomt teveel omhoog komen. Leg een vel bakpapier op het deeg en bedek met een steunvulling. Zet de vorm nog een half uurtje terug in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 180C. Bak de deegbodem 20 minuten. Verwijder dan steunvulling en bakpapier en bak nog 5-10 minuten tot het deeg lichtbruin is. Zet de oven terug tot 160C. 
Maak terwijl de bodem voorgebakken wordt de knoflook. Blancheer ze eerst 3 minuten in kokend water. Giet af en doe ze terug in de pan, samen met de olijfolie. Verhit en bak even op hoog vuur. Voeg dan de balsamicoazijn toe, samen met 2,2 dl water. Breng aan de kook en laat 10 minuten zonder deksel pruttelen. Voeg dan suiker en rozemarijn, en wat peper en zout toe en laat nog ± 10 minuten pruttelen tot bijna al het vocht verdampt is. 
Klop de eieren los met de melk, crème fraîche en peper en zout. 
Verdeel de helft van de knoflook en kaas over de voorgebakken bodem. Giet het eimengsel erover. Verdeel de rest van de knoflook en kaas over de taart. 
Bak de taart nog 35-40 minuten tot de vulling gestold is. 

Bron: Ottolenghi - Plenty (wel iets aangepast)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten