zaterdag 24 mei 2014

Salade van kikkererwten, rode bietjes en sinaasappel met dilleknoflookyoghurt

Bij veel maaltijden heb ik als bijgerecht salade. Geen zakje supermarktsla met een verdwaalde tomaat erin. Mijn saladedogma is dat je van alles een salade kunt maken. Soms wel met sla erin, maar meestal niet. Vaak een dressing op basis van wat yoghurt en verse kruiden.
Deze vullende salade met kikkererwten en bietjes kan ook prima als maaltijd op zich, eventueel nog met wat brood erbij.



Salade van kikkererwten, rode bietjes en sinaasappel

(4 personen)
  • 750 gram bietjes
  • 400 gram gare kikkererwten
  • 2 sinaasappels
  • half kropje radicchio (of 1-2 stronkjes witlof)
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels walnootolie
  • sap van 1 citroen
  • 2,5 dl yoghurt
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1/2 bosjes dille, fijngehakt
  • peper, zout
Doe de bietjes in een pan en zoveel water dat ze net onder staan. Breng aan de kook en laat daarna in ± 1 uur gaar koken. Giet de bietjes af, pel ze en snijd ze in partjes. (koken kun je ook de avond van te voren doen, of gebruik voorgekookte bietjes)
Pel de sinaasappels zo dik dat ook het wit meekomt. Vang het sap op. Snijd de sinaasappel in kwarten, verwijder het binnenste wit, en snijd in stukjes. 
Meng het opgevangen sap met de beide soorten olie, citroensap en wat peper en zout tot een dressing. 
Snijd de radicchio in reepjes. 
Eventueel verwarm je de kikkererwten en bietjes nog even in de magnetron als je geen koude salade wilt. 
Meng de bietjes en kikkererwten in een schaal met de dressing. Schep de sinaasappel, radicchio en peterselie erdoor. 
Meng de knoflook en dille door de yoghurt en breng op smaak met peper en zout. 
Serveer de saus bij de salade en geef er eventueel nog wat brood bij. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten