vrijdag 16 mei 2014

Chocoladewortelcake met salted caramel

Tsja, die gezouten karamel, die kom ik al een tijdje tegen en stond op mijn te-koken-lijstje. Vaak in combinatie met chocolade, maar ik wou een worteltaart maken. Het werd daarom een chocoladeworteltaart. De wortel proef je niet echt terug, maar geeft wel een smeuïge structuur aan de taart.

In veel recepten lees je dat het hele blikje karamel over de taart wordt uitgestreken. Dan heb je wel een erg dikke karamellaag vind ik. Met mijn zuinige aard kan ik 3 taarten van karamel voorzien, dus 2 moet jou zeker lukken.

Chocoladeworteltaart met salted caramel

(springvorm 22 cm doorsnee)
    afbeelding-taart-gezouten-karamel
  • 3 eieren, waarvan 2 gesplitst
  • 175 gram suiker
  • 1 dleciliter zonnebloemolie
  • 1 deciliter melk
  • 50 gram cacao
  • 50 gram kokos
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 150 gram geraspte wortel
  • 50 gram pure chocolade, grof gehakt
  • 1 blikje gezoete gecondenseerde melk (397 gram)
  • snuf zeezoutvlokken
Haal het papieren etiket van het blikje gecondenseerde melk. Zet het ongeopende blikje in een pan met zoveel water dat het onder staat. Breng het water aan de kook. Laat het blikje ± 3 uur op laag vuur, met een deksel op de pan, pruttelen. De inhoud wordt nu getransformeerd in goudbruine karamel. Bewaar het ongeopende blikje in de koelkast. Daar blijft het maanden goed, dus je kunt ook meerdere blikjes in een keer maken. 

Klem een vel bakpapier tussen de rand en bodem van de springvorm. Vet de zijkanten in en bestuif met bloem. 

Doe de 2 eiwitten in een vetvrije kom en klop ze stijf. Zet even apart.
Klop de eigelen, het ei en de suiker in een andere kom in een paar minuten tot een luchtig mengsel.
Klop (voorzichtig in verband met spetters) de zonnebloemolie en de melk erdoor. 
Zeef bakmeel, bakpoeder en cacao erboven en meng, samen met de kokos, door het beslag. 
Spatel het stijfgeklopte eiwit door het beslag. Meng als laatste de geraspte wortel en de chocolade door het beslag. Giet het beslag in de springvorm. Bak de taart op 175C in ± 45 minuten gaar. 
Laat de taart afkoelen. Bestrijk de bovenkant met (een deel van) de karamel en bestrooi vlak voor het serveren met een paar zoutvlokjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen