vrijdag 6 juni 2014

Coeur de boeuf - een hartelijke tomaat

Groot, lichtrood, onregelmatige ribbels en vol van smaak. Een fantastische tomaat. Toch lopen mensen er in de winkel (als je 'm al kunt vinden) met een grote boog om heen. Want, ja een tomaat is een perfecte bal van 4-5 cm doorsnee, tomaatrood en heeft weinig smaak.


afbeelding-coeur-de-boeuf-tomaat

Dit is een coeur de boeuftomaat. Letterlijk vertaald: ossenhart. Dus wie weet dat de naam ook een beetje afschrikt, ook al betwijfel ik hoeveel mensen dit direct vertalen. Een beetje gebruiksaanwijzing heeft hij nodig. Iedereen denkt een tomaat superrood moet zijn. Maar een coeur de boeuf moet lichtrood zijn; hij wordt rood van binnenuit. Als de tomaat aan de buitenkant knalrood is, is hij eigenlijk al te rijp.

Ik maakte er de meest simpele salade mee. Coeur de boeuf in plakken snijden, op een mooi bord leggen, er wat zwarte peper en zout over malen en besprenkelen met wat goede olijfolie en balsamicoazijn.

Hoe kwam ik eigenlijk aan deze tomaat? Gekregen van de teler zelf, verser kan niet. Op uitnodiging van La Place ben ik vorige week samen met nog een aantal foodbloggers op bezoek geweest bij een aantal bijzondere leveranciers van La Place. Naast de tomatenkweker ook bij het miniRondeel in Amsterdam en de rabarberteler in Ede, een project van het Leger des Heils.

La Place koopt een deel van haar tomaten, paprika's en aubergines bij Kwekerij Osdorp. Dit is een bijzondere leverancier. Niet alleen omdat ze paarse en gestreepte aubergines, rode, gele, punt- en snackpaprika's, gele cherrytomaatjes, gewone tomaten en coeur de boeuf-tomaten hebben. Een grote tomatenkweker heeft vaak maar 1 soort. Maar ook omdat ze bijzondere werknemers hebben. Kwekerij Osdorp is opgezet als dagbesteding voor veelal dak- en thuislozen. Zeg maar een zorgkwekerij. Jeroen Klaassen vertelt op betrokken en enthousiaste wijze over de dagelijkse gang van zaken. Die brengt een hoop extra inzet en regeldingen met zich mee. Zo wordt er ook voor een dagelijkse gezonde warme lunch gezorgd met veel verse groenten uit eigen bedrijf. Voor Jeroen is het elke dag maar weer de vraag hoeveel mensen er komen werken. Als het dan volop hoogseizoen is, blijft het spannend of alle tomaten op tijd geplukt kunnen worden. Nu is het voor de tomaten voor La Place juist fijn als ze wat later geplukt worden, want die logistieke lijn is heel kort. Die liggen niet eerst een week in een koelcel.

Mijn coeur de boeuf tomaat is dus niet alleen een hartelijke tomaat maar ook afkomstig van een teler met een groot hart.

1 opmerking: