maandag 16 juni 2014

Pompoenpitmeringuetaart met abrikozen

afbeelding-meel-pompoenpitten
Rondslenteren door buitenlandse supermarkten blijft leuk. Producten ontdekken die je thuis niet kunt vinden. Zoals dit pompoenpittenmeel, meegenomen uit Oostenrijk vorig jaar. Laatst maakte ik een hazelnootschuimtaart. Wat met gemalen hazelnoten kan, kan natuurlijk ook met gemalen pompoenpitten.
Waarschijnlijk wordt het lastig om pompoenpittenmeel te vinden, maar pompoenpitten vinden is niet lastig. Met een goede keukenmachine maal je die zelf fijn en ben je er ook.
Niet alleen pompoenpitten zijn een regionaal product in Steiermarken, abrikozen zijn dat ook. Daar heten ze marillen. Die kon ik natuurlijk niet vers meenemen en bewaren, dus in dit recept heb ik abrikozen uit blik gebruikt.

Pompoenpitmeringuetaart met abrikozen

(doorsnee 22 cm)
  • 3 eiwitten
  • snuf zout
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 120 gram pompoenpitmeel
  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 3 eetlepels abrikozenlikeur
  • 4 dl melk
  • 25 gram custard
  • 20 gram suiker
  • 1 blik abrikozen op sap (800 ml)
  • paar pompoenpitten
Knip de abrikozen in stukjes, doe ze in een bakje, doe de likeur en wat van het sap uit het blik abrikozen erbij en warm even iets op in de magnetron. Laat een paar uur weken. 

Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken hierop 2 cirkels met een doorsnee van 22 cm. (of gebruik 2 bakplaten).
Doe de eiwitten in een brandschone, vetvrije kom met een snuf zout en klop ze bijna stijf. Voeg de basterdsuiker toe en klop verder stijf en glanzend. Spatel de poedersuiker en de gemalen pompoenpitten erdoor.
Gebruik een dotje schuim om het bakpapier op de bakplaat vast te plakken. Verdeel de rest van het schuim over de 2 cirkels. Als je het heel netjes wilt doen, doe je het schuim eerst in een spuitzak en spuit je eerst de buitenlijnen die je daarna opvult.
Bak het schuim 45 minuten op 120C. Laat afkoelen en haal voorzichtig van het bakpapier af.

Roer de custard en de suiker met een beetje melk in een kommetje tot een papje. Breng de rest van de melk aan de kook. Roer het papje door de kokende melk en laat 1 minuut doorkoken. Pureer de geweekte abrikozen met de custard. Laat afkoelen.

Leg een meringueplak op een schaal. Verdeel 3/5 van de pudding over de plak. Dek af met de andere meringueplak. Smeer de rest van de pudding over de bovenkant. Laat de abrikozen uitlekken en verdeel over de bovenkant van de taart. Garneer met een paar pompoenpitten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen