dinsdag 10 juni 2014

Salade met varkenshaas en rabarberdressing

Ook al komt om en nabij juni het onvermijdelijke Italiënummer en zie je heel duidelijk dat de magazines van de supermarkten elkaar volgen, het blijft leuk om tijdschriften over eten te blijven lezen. Ter afwisseling is het dan extra leuk om de BBC Goodfood te lezen. In Nederland kun je 'm ook wel kopen, maar daar vind ik 'm te duur.*) Dus toen we laatst in Engeland waren moest die natuurlijk mee terug.
Er stond een item in met een aantal kruisbesrecepten. Ik denk dat je die in Nederland niet heel snel zult lezen, want kruisbessen zijn bijna nergens te koop. In een van de recepten werd kruisbes als zure component in een dressing gebruikt. Ik dacht, wat met kruisbes kan, kan ook met rabarber.

*) update 28-2-2015: inmiddels heb ik een abonnement op de BBC GoodFood genomen. Voor 51 pond heb je een jaarabonnement.

Salade met varkenshaas en rabarberdressing

(2 personen)
  • 1 varkenshaasje (± 250 gram)
  • 1 eetlepel hoisinsaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 3 cm verse gember, fijngeraspt
  • 200 gram rabarber
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 1 eetlepel palmsuiker (of bruine basterd)
  • 2 theelepels vissaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • 1 komkommer
  • 1 bosje radijs
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 wortel (± 100 gram)
  • 2 lenteuitjes
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • handje verse koriander
  • 2 eetlepels pinda's, grofgehakt
Meng de hoisinsaus, sesamolie en gember en wrijf hiermee het varkenshaasje rondom in. Laat een paar uur marineren in de koelkast. Haal het vlees een half uur voordat je gaat bakken uit de koelkast.
Was de rabarber. Trek eventuele draden eraf en snijd in stukjes. Doe de rabarber met 1 lepel water in een pannetje, zet het vuur hoog tot het vocht loskomt, en laat dan 5 minuten op laag vuur pruttelen. Pureer de rabarber met een staafmixer. Meng de suiker, vissaus, sesamolie en rode peper door de rabarber. Proef en voeg naar smaak nog wat suiker of vissaus toe. 
Was de komkommer. Snijd de kontjes eraf. Halveer over de lengte en snijd dan in schuine plakjes.
Was de radijs en snijd in plakjes. Was de paprika, snijd het kapje eraf en peuter de zaadlijst eruit. Snijd dan in ringen. Schil de wortel en schaaf in dunne plakjes. Snijd de lenteuitjes in schuine stukjes. 
Verwarm de oven voor op 180C. Verhit een koekenpan tot heet. Voeg de olie toe. Schroei de varkenshaas op hoog vuur aan alle kanten rondom dicht. Zorg dat er een mooi bruin korstje op komt. Verpak de varkenshaas in aluminiumfolie en gaar verder na in ± 15 minuten. Als je een vleesthermometer hebt, is een kerntemperatuur van 65C goed.
Laat het vlees 5 minuten rusten en snijd het daarna in zo schuin mogelijke plakjes. 
Meng de salade met een beetje van de dressing en verdeel over 2 borden. Leg de plakjes varkensvlees erop en verdeel de rest van de dressing erover. Bestrooi met de koriander en de pinda's.
Serveer eventueel met wat rijst of brood. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen