donderdag 14 augustus 2014

Hartige taart met zoete aardappel, witte kaas en filodeeg

Een tijdje geleden maakte ik ongeveer deze kleine tortilla's met zoete aardappelvulling. Van de vulling bleef nog heel veel over, die ik vervolgens in deze hartige taart verwerkte. De puree van zoete aardappels wordt goed op smaak gebracht met rode ui, jalapenopeper, knoflook en koriander. Wees niet te zuinig met de smaakmakers, want anders krijg je een beetje een weeïg gerecht. Erbij aten we een salade van dungeschaafde venkel, partjes sinaasappel, zwarte olijven, boogjes bleekselderij met een dressing van het sinaasappelsap, wat notenolie en wat yoghurt.

Hartige taart met zoete aardappel, witte kaas en filodeeg

(rechthoekige ovenschaal van ± 25 bij 35 cm)
  • 1 kilo zoete aardappel
  • zout
  • 3 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 2 jalapenopepers, fijngehakt
  • 1 rode ui, heel fijn gesnipperd
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 bosje verse koriander, fijngehakt
  • 400 gram witte kaas
  • 75 gram rozijnen
  • 1 pak filodeeg (koeling, 500 gram)
  • olijfolie
Schil de zoete aardappel, snijd in blokjes en doe in een pan met zoveel gezouten water dat de blokjes net onderstaan. Breng aan de kook en laat 10-25 minuten koken tot de aardappel gaar is. Dat ligt aan de grootte van de blokjes, en ook aan de soort aardappel. Controleer af en toe. Giet de aardappel af en laat even droogstomen. Stamp de aardappel fijn met een pureestamper. Meng de knoflook, jalapenopeper, rode ui, komijn en koriander erdoor. Brokkel de witte kaas erboven en roer er doorheen. Meng ook de rozijnen erdoor. Proef of er nog zout bij moet. 
Warm de oven voor op 200C.
Vet de ovenschaal in. Leg een vel filodeeg onderin, bestrijk met wat olie en leg hierop weer een vel filodeeg. Maak zo een stapel van 1/3 deel van de vellen filodeeg. Verdeel de helft van de zoete aardappelpuree erover. Maak hierop weer een laag filodeeg, waarbij je ze tussentijds bestrijkt met olie. Verdeel hierover de rest van de puree. Maak nu met het het laatste 1/3 deel van het filodeeg een laag zoals je eerder hebt gedaan. Bestrijk de bovenkant met olie. Snijd met een scherp mes de taart in stukken zo groot als je straks wilt. Bak de hartige taart in 35-45 minuten gaar en goudbruin. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen